Hrvatski radio

Radio Osijek

"Stihovi na osječkim klupama" u sklopu Tjedna Porina

20.03.2022.

13:48

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Oslikane klupe ususret Porinu

Oslikane klupe ususret Porinu

Foto: Krunoslav Inhof / Radio Osijek

Ususret 29. dodjeli Porina, koja će se održati u četvrtak u Osijeku, organiziran je bogat svakodnevni program uz promocije, svirku i glazbene dokumentarce. U sklopu današnjega programa Osječki puhački orkestar odsvirao je nekoliko skladbi kod spomenika Picassu na Promenadi, a obližnje su klupe stihovima oslikali akademski umjetnici iz Udruge PLANTaža. 

Porin u Osijeku nije bio punih 16 godina, a nakon dvije godine održava se u velikoj dvorani pred publikom i to su razlozi zašto se od ovogodišnje manifestacije očekivanja velika - istaknuo je izvršni direktor Porina Davor Drezga: "Produkcija će biti na visokoj razini, onakva kakvu Porin i zaslužuje. Domaćini su odlični i nekako smo se već nakon jednog dana udomaćili. Bogat je program, a da sad ne nabrajam, sve se može pronaći na stranicama Porina. Današnje oslikavanje klupa je jedna simpatična stvar koja je zapravo bitna da Porin na neki način ostane u Osijeku i nakon što ova karavana ode iz grada. Na klupama će ostati stihovi dobitnika Porina za životno djelo ove godine, te stihovi dvije pjesme s Porina iz 2006. godine koji je održan u Osijeku. Veselimo se da će se Osječani kada budu šetali uvijek sjetiti Porina", rekao je Drezga i spomenuo mogućnost održavanja Porina u Osijeku i sljedeće godine.

Predsjednica PLANTaže Darija Walter izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem u sklopu manifestacije: "Drago nam je što kao udruga možemo sudjelovati u programu Porina i drago nam je što naši akademski umjetnici Tomislav Livaja i Željka Fuderer Levak imaju priliku ostaviti svoj umjetnički pečat na našoj predivnoj Promenadi."

Programu je nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Ham koji je rekao kako Osijek svakom svojom porom diše Porin što se vidi i po činjenici da su sve ulaznice već razgrabljene: "Drago nam je što nam se vratio Porin nakon gotovo dva desetljeća i što će na klupama naši sjajni likovnjaci ostaviti dugoročniji trag oslikavajući stihove velikana poput Jure Stublića, Akija Rahimovskog, Vere Svobode i stihova In memoriam Porinu iz 2006. godine".

Davor Drezga, Darija Walter i Vladimir Ham

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.