Hrvatski radio

Radio Osijek

Stipić: Nedopustivo je zastrašivanje učitelja koji nemaju dovoljno "znački"

07.06.2019.

11:34

Autor: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Školski sindikat Preporod oštro će se usprotiviti ministrici Blaženki Divjak ako zaduženja u nastavi i mogućnost napredovanja učitelja budu uvjetovani prikupljenim značkama u sklopu projekta virtualnog usavršavanja "Lumen" i škole za život.

Poručio je to danas u Osijeku predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić. 
"Škola za život, koja kreće za tri i pol mjeseca, s jedne strane kreće u ozračju nagovještaja nagrađivanja, što svakako treba pohvaliti, a s druge strane i zastrašivanja učitelja i nastavnika", istaknuo je Stipić. Oprimjerio je to nagovještajem da oni koji ne budu u okviru "Lumena" prikupili dovoljno značaka neće moći zadužiti razrede koji idu po eksperimentalnom programu, a te će značke, kaže Stipić, biti uvjet i za napredovanje, a to znači i za mogućnost povećanje plaće. "Oštro osuđujemo takve nagovještaje, jer je to nekorektno. Ako je ministrica htjela da značke i usavršavanja budu uvjet, to je trebala reći prije godinu dana. Ne mogu se pravila mijenjati dok utakmica traje", smatra predsjednik Preporoda i ocjenjuje kako je zastrašivanje loš način motivacije učitelja i nastavnika, a upravo to se proteklih tjedana događa diljem Hrvatske.
"Princip mrkve i batine je nepoželjan. Ljudi su nezadovoljni, sve je novo i zbunjujuće", rekao je predsjednik Međužupanijskog vijeća Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod za istočnu Hrvatsku Branko Barač. "To što se jedan dio usavršavanja odvija virtualnim putem ne dovodimo u pitanje, ali potrebno je vrijeme za prilagodbu", smatra Barač.

Sindikat Preporod - Stipić i Barač

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.