Hrvatski radio

Radio Osijek

Stjepan Čuraj: "Nužno je ulagati u obrazovanje"

11.03.2016.

12:12

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Smanjenje proračuna Ministarstva znanosti u iznosu 158,1 milijun kuna bila je tema konferencije za novinstvo člana predsjedništva HNS-a i predsjednik ŽO HNS Osječko-baranjske županije, Stjepana Čuraja.

Povod sazivanja konferencije jest najavljeno smanjenje proračuna Ministarstva znanosti u iznosu 158,1 milijun kuna. „Najava smanjenja proračuna Ministarstva znanosti nas je iznenadila, s obzirom da su MOST i HDZ dogovorili 0,4% povećanja izdataka u obrazovanje. Sada ne samo da nismo na razini prošle godine, već imamo smanjenje od 1,1%. Ukoliko se kao zemlja želimo razvijati, moramo ulagati više u obrazovanje i u buduću radnu snagu kako bi nam ljudi bili konkurentni na tržištu rada. Kao posebno veliki korak unazad i novi udar na siromašno selo bih naveo smanjenje sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca sa 75% na 50%, odnosno za 94 milijuna kuna. Za obitelj s dvoje školaraca to će značiti i do 500 kuna izdataka više mjesečno. Godišnje je to iznos od 6000 kuna! Kada tome dodamo i smanjenje sufinanciranja udžbenika, jasno je da će ovakav potez štednje na djeci biti veliki udar obiteljima slabijeg imovinskog statusa. Na ovaj se način, također, potiče iseljavanje sa sela, jer srednjoškolci najviše putuju iz sela u gradove. Pozivamo MOST na očitovanje, s obzirom da ovakva odluka nije u skladu s njihovim predizbornim obećanjima i zahtjevima. HNS će gotovo sigurno podnijeti amandman.“ 

Čuraj je podsjetio da je ulaganje u obrazovanje bio HNS-ov uvjet za koaliciju u prethodnoj Vladi i HNS-ov projekt, te da županije gdje je HNS na vlasti, sufinanciraju prijevoz učenika u 100%tnom iznosu, dok Osječko-baranjska županija, pak, izdvaja svega 5% za sufinanciranje prijevoza. „Nova Vlada uštedu treba naći negdje dalje, a našu djecu i sela ne smiju dirati“, za kraj je poručio Čuraj.


/iz priopćenja Željke Kolarić, glasnogovornice ŽO HNS OBŽ/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.