Hrvatski radio

Radio Osijek

Što bolje iskoristiti riječne plovne putove

30.05.2019.

14:58

Autor: Neven Knežević

foto: hgk.hr

foto: hgk.hr

Foto: - / -

Okruglim stolom "Podizanje konkurentnosti unutarnjih plovnih putova" održanom u Osijeku pokušalo se ukazati na slabu iskorištenost riječnih plovnih putova u Hrvatskoj, te analiziralo trenutačno stanje

Hrvatska je pomorska, ali i podunavska zemlja. Nažalost mogućnosti prijevoza robe rijekama kod nas su nedovoljno iskorišteni. Prije Domovinskog rata količina pretovarene robe u hrvatskim riječnim lukama iznosila je više milijuna tona. No nakon rata pala je na svega nekoliko stotina tisuća tona, a dodatno je umanjena tijekom višegodišnje recesije, tako da su se tek posljednjih godina količine pretovarenog tereta počele približavati onima prije recesije. Govoreći na skupu Miroslav Ištuk iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture istaknuo je da je cilj Hrvatske, ali da je to i direktiva Europske unije, povećavati količinu robe koja se prijevozi rijekama. Kako bi se to ostvarilo potrebna su dodatna ulaganja u infrastrukturu luka, ali i potaknuti moguće ulagače kako bi pronašli svoj interes. Prošloga je mjeseca Luku Osijek posjetilo kinesko izaslanstvo, a prema riječima ravnatelja lučke uprave Osijek Gorana Dijanovića uskoro se očekuje i dolazak potencijalnih investitora iz Kine koje, kako je rekao, zanima šire okruženje luke i njena povezanosti s prometnim pravcima bilo cestovnim bilo riječnim. "Trenutačno najveći problem Luke Vukovar je nedostatak zemljišta za njeno širenje", naglasio je ravnatelj riječne uprave Vukovar Alen Jakumetović. "Sve prostore Luke zakupili su višegodišnji koncesionari, a kako bi privukli nove, potrebno nam je novo zemljlšte", rekao je Jakumetović. Površina koja bi zadovoljila potrebe širenja Luke je oko 50 tisuća hektara. Očekuje da bi se uskoro oko toga mogao i postići dogovor s upravom grada Vukovara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.