Hrvatski radio

Radio Osijek

Što će izostati u kvantiteti planira se nadomjestiti u kvaliteti

25.08.2022.

12:25

Autor: HRT Radio Osijek

Berba grožda

Berba grožda

Foto: Couleur / Pixabay, arhiva

Diljem Slavonije i Baranje nikad ranije počela je berba grožđa. Dugotrajna suša ostavila je posljedice i u vinogradima, pa se tako očekuju manji prinosi, ali razloga za optimizam ipak ima.


Iako su neki vinogradari u berbu krenuli još prije desetak dana Željko Horvat iz Mandićevca u taj proces krenuo je ovog tjedna. Kod nas je krenula berba prije dva dana s ranim sortama rizvanca, sada će krenuti i berba chardonnaya, sauvignona i traminca, a za nekih tjedan će se krenuti i s graševinom. Što se tiče prinosa oni će ove godine biti manji, međutim ono što će izostati u kvantiteti planira se nadomjestiti u kvaliteti. Grožđa ima, ali s obzirom na ovu dugotrajnu sušu bobice su nalile manje soka nego inače, međutim očekuju se veće količine šećera, a s time i veća kvaliteta, kaže Horvat koji priznaje kako i ove godine kronično nedostaju nadničari, a što se tiče cijene grožđa, one su zasad porasle za oko 20%.


Više o ovogodišnjoj berbi u đakovačkom vinogorju poslušajte u razgovoru:Vinogradar Željko Horvat iz Mandićevca

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.