Hrvatski radio

Radio Osijek

Što čini Hrvatsku i Slavoniju (ne)poduzetničkom zemljom

09.06.2017.

16:07

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rezultati najvećeg svjetskog istraživanja u poduzetništvu, na razini pojednica prema poslovnoj okolini - GEM, predstavljeni su danas na Ekonomskom fakultetu u Osijeku na okruglom stolu pod nazivom "Što čini Hrvatsku i Slavoniju (ne)poduzetničkom zemljom".

Organizirali su ga Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska udruga banaka i GEM (Global Enterpreneurship Monitor), a sudjelovali brojni analitičari, poduzetnici, bankari i gospodarski stručnjaci. GEM istraživanja za Hrvatsku rade se od 2002. godine, a najnovije pokazuje kako su problemi od tada do danas gotovo istovjetni na ista tri ključna područja, što znači da se ne čini ništa kako bi se promijenile stvari koje ograničavaju poduzetničke kapacitete. Kako je istaknula profesorica s osječkog Ekonomskog fakulteta Slavica Singer: "To su: kvaliteta regulatorne okoline, nedostatak suradnje poslovnog sektora i istraživačkih institucija i činjenica da obrazovanje ne doprinosi stvaranju poduzetničkih kompetencija. Imamo kompliciranu, netransparentnu poduzetničku okolinu, koja zapravo sprječava intencije, namjere ljudi da pokrenu poslovni pothvat."

Uspješne informatičke tvrtke u Slavoniji među rijetkima su koje ne ovise izravno o domaćem poslovnom okruženju. Jedna od njih je i tvrtka Mono čiji je suvlasnik Denis Sušac: "Naši su problemi razina obrazovanja, kadra kojeg zapošljavamo, na tome radimo, tu imamo neke uspjehe. Država bi mogla napraviti nešto, međutim ako možemo birati znači da se ne miješa ili da se miješa puno, radije biramo ovo da se ne miješa."

A unatoč teškoćama u Hrvatskoj i to na domaćem tržištu, vrlo uspješno posluje i tvrtka Kanaan iz Donjeg Miholjca Zvonka Popovića: "Mi poduzetnici smo praktički osuđeni na milost i nemolost pravnog sustava koji naprosto, tipa predstečajnih nagodbi, uzima novac bez da vas itko išta pita. Posljednji primjer toga je i Agrokor."

Na okruglom su stolu sudjelovali i bankari od kojih se moglo čuti kako se također zalažu za stvaranje stimulativnijeg okruženja za pokretanje novih poslova, dok je ekonomski analitičar Velimir Šonje dodao kako gospodarski ipak napredujemo, ali za ozbiljnije rezultate moramo, mijenjati način razmišljanja: "Mislim da još uvijek nismo dosegli razinu razvoja i razmišljanja da shvatimo da su ekonomske teme najvažnije."

Na skupu istaknuto kako smo pri vrhu u Europi smo samo prema poduzetničkim inicijativama zaposlenika, gdje Hrvatska dijeli visoko 3. mjesto s Nizozemskoj, a upravo se u tomu krije skriveni poduzetničkog djelovanja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.