Hrvatski radio

Radio Osijek

„Što Hrvatskoj donosi uvođenje eura?"

08.06.2022.

18:32

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Boris Vujčić

Boris Vujčić

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Udruga Alumnija Ekonomskog fakulteta u Osijeku kroz svoje aktivnosti nastoji održavati i obogaćivati vezu između EFOS-a i diplomiranih studenata, ali i očuvati tradiciju izvrsnosti kroz pružanje prilika za dodatno obrazovanje i profesionalni razvoj nakon završenog fakulteta.

Jedna od aktivnosti udruge je i „Alumni talk", na kojima se okupljaju vodeći lokalni, nacionalni, ali i regionalni stručnjaci te govore o najaktualnijim temama od društvenog i gospodarskog značaja.


Udruga Alumnija Ekonomskog fakulteta u Osijeku organizirala je „Alumni talk", na kojem je gostovao guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić, koji je održao predavanje na temu: „Što Hrvatskoj donosi uvođenje eura?".

"Napravili smo najvažniji korak a to je da smo se kvalificirali za ulazak u Euro zonu. Pred nama je logistički dio samih priprema za uvođenje eura koji smo počeli i za sada smo trećinu ili polovicu priprema obavili. U drugoj polovici godine moramo obaviti drugi dio a to su IT pripreme u bankarskom i realnom sektoru i moramo pripremiti zamjenu novca, što je ogromna logistička priprema. Nakon službene, pravne, odluke kada možemo početi kovati kovanice eura radit ćemo u tri smjene i još uvijek nećemo moći otkovati sve novce do 31. prosinca i uvođenja eura. Moramo pripremiti zamjenu novčanica i njihovu pohranu, distribuciju, predopskrbu, da svi budu spremni 1. siječnja 2023. kako bi počeli plaćati eurima i da to možemo elektronski raditi. Cijene se moraju transferirati po tečaju koji će vrlo brzo biti ustanovljen do srpnja i koji će najvjerojatnije biti 7,5345", rekao je Boris Vujčić.


Alumni talk

Alumni talk

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.