Hrvatski radio

Radio Osijek

13:17 / 15.03.2018.

Autor: Monika Kralj

Što kada roditelj odvede dijete preko granice?

foto M.Kralj/HRT

foto M.Kralj/HRT

Foto: - / -

"Prekogranično odvođenje i zadržavanje djece - hrvatska praksa i europska očekivanja" naziv je završenog projekta i okrugloga stola koji je održan na osječkom Pravnom fakultetu. Projekt se u osnovi bavi znanstvenom analizom problematike suđenja kod građanskopravne otmice djece.

Od 1980. postoji međunarodna konvencija (Haška konvencija o građanskopravnoj otmici djece) koja nastoji obeshrabriti roditelje u jednostranoj odluci da odvedu dijete u drugu zemlju. Konvenciju je s osamostaljenjem prihvatila i Hrvatska a ulaskom u Europsku uniju i dodatne europske propise koji jasno reguliraju kako treba postupitiukoliko se dogodi takva situacija. No, već je dva puta Hrvatska od Europskog suda za ljudska prava upozorena da naša postupanja i zakonodavstvo ne odgovaraju međunarodnim standardima. Svrha prava je što prije vratiti dijete u državu gdje su prije svi zajedno živjeli jer postoji uvjerenje da jedino u toj državi pravosuđe ima dovoljno podataka da adekvatno odgovori gdje je djetetu bolje i s kojim roditeljem treba ostati živjeti.

Naši sudovi često imaju različitu praksu zato što ne postoje provedbeni propisi koji bi osigurali provedbu međunarodnih i europskih standarda u ovom području, osobito o odlučivanju u razdoblju od 6 tjedana. Naš Obiteljski zakon ne osigurava takav mehanizam a pri tome imamo puno mogućnosti za izjavljivanje žalbe, za većinu odluka žalbe se izjavljuju, žalbeni rokovi su dugi....ističe voditeljica projekta Mirela Župan. 

Prikupljeni su podaci i izrađena statistika o postupanju četiri suda- Općinskih sudova u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci za razdoblje od 2013. do 2017. godine. Istraživanjem su željeli, istaknuto je na okruglom stolu, dobiti vjerodostojne podatke kako bi se mogla graditi bolja pravna praksa i bolje društvo  a zakonodavcu predložiti koje propuste treba korigirati. 

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.