Hrvatski radio

Radio Osijek

Što krije Europska Amazona?

30.12.2022.

11:48

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

.

.

Foto: Matthew Nelson / .

Iz Udruge Zeleni Osijek, jednog od hrvatskih partnera projekta Amazing Amazon of Europe, ističu kako ruta značajnim udjelom od 150 kilometara prolazi kroz Osječko-baranjsku županiju, a povezuje Donji Miholjac i Belišće s Osijekom, kao i s Baranjom i Erdutom. Time daje dodatnu vrijednost bogatom cikloturističkom potencijalu istočne Hrvatske, praćenu razvojem specifičnih oblika turizma.

Otkrijte što sve krije nevjerojatna zelena destinacija Europska Amazona

Svjetska mreža rezervata biosfere, kao međunarodno priznatih područja u kojima očuvanje bioraznolikosti ide ruku pod ruku s razvojnim potrebama lokalne zajednice, uspostavljena je u sklopu Programa „Čovjek i biosfera“ pod zaštitom UNESCO-a. Inicijativu za zaštitu riječnog krajolika Mure, Drave i Dunava na području Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije pokrenuli su prije više od 20 godina okolišni aktivisti i organizacije civilnog društva. Proglašenje prvog svjetskog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji se proteže područjem pet država, snažan je primjer međunarodne suradnje u očuvanju prirode i održivom razvoju.

Nevjerojatna Europska Amazona kao održiva zelena turistička destinacija

1.250 kilometara biciklističke staze, više od 20 nevjerojatnih iskustava, tri rijeke, jedno riječno putovanje i prvi na svijetu rezervat biosfere pod zaštitom UNESCO-a koji se proteže kroz čak pet zemalja. Projekt „Amazing Amazon of Europe – Odgovorna zelena destinacija Europska Amazona“ povezuje 14 partnera s područja rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u zajedničkim naporima za održivim gospodarskim i turističkim razvojem regije temeljenim na valorizaciji prirodnih i kulturnih resursa. Odgovarajući na potrebe lokalnog stanovništva i posjetitelja, partnerstvom su razvijena tri inovativna turistička proizvoda – Amazon of Europe Bike Trail, River Journey i Amazing Moments.

Bicikliraj za prirodu uz tri riječna veličanstva – Muru, Dravu i Dunav

Međunarodna biciklistička ruta „Europska Amazona“ (Amazon of Europe Bike Trail) sa svojih 1.250 kilometara prati atraktivan riječni krajolik Mure, Drave i Dunava, a zaljubljenicima u cikloturizam pruža jedinstvenu priliku za aktivan odmor. Biciklistička ruta vodi vas s obje strane rijeka te se sastoji od Sjeverne (550 km) i Južne (700 km) rute duž kojih se nalazi prekrasan prirodni i kulturni krajolik svih pet zemalja. Svoju avanturu na dva kotača započet ćete u živopisnom gradiću Mureck na granici Austrije i Slovenije, a biciklirajući beskonačnim poplavnim nizinama i šumama završiti u Mohaču u Mađarskoj.

Iz Udruge Zeleni Osijek, jednog od hrvatskih partnera projekta Amazing Amazon of Europe, ističu kako ruta značajnim udjelom od 150 kilometara prolazi kroz Osječko-baranjsku županiju, a povezuje Donji Miholjac i Belišće s Osijekom, kao i Baranjom i Erdutom. Time daje dodatnu vrijednost bogatom cikloturističkom potencijalu istočne Hrvatske, praćenom razvojem specifičnih oblika turizma..

.

Foto: Matthew Nelson / .

Otkrij bogatu prirodnu i kulturnu baštinu Europske Amazone

Osim bicikliranja, na ovom dinamičnom putovanju očekuje vas istraživanje kulturne baštine, autentičnosti i divlje prirode Europske Amazone. Pet zemalja, pet različitih kultura, širok izbor nacionalnih kuhinja te bogata raznolikost flore i faune – sve ovo objedinjeno je Nevjerojatnim trenucima (Amazing Moments). Skriveni cijelim putem biciklističke rute Europske Amazone, ovi doživljaji zovu vas da uskočite u kanue i istražite najveću netaknutu riječnu divljinu u Europi, lutate veličanstvenim dvorcima ili povijesnim gradovima uz kostimirane vodiče, posjetite lokalna kulturna događanja i manifestacije, slijedite vinske puteve i uživate u okusima autentične lokalne kuhinje uz neizostavno gostoprimstvo lokalnog stanovništva. 

.

.

Foto: Matthew Nelson / .

Zaveslaj najvećom netaknutom riječnom divljinom u Europi

Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav proteže se na gotovo milijun hektara s tri veličanstvene rijeke koje tvore 700 kilometara dug „zeleni pojas“ što ga čini najvećim zaštićenim riječnim područjem u Europi. Riječno putovanje (River Journey) vođena je tura kanuima koja polazi od ušća Mure u Dravu u Legradu, a završava na moćnom ušću Drave u Dunav i svjetski poznatom Parku prirode Kopački rit. Osjetite divlji svijet Europske Amazone koji povezuje čak 12 zaštićenih prirodnih područja i gotovo 8.500 km² vrijednih prirodnih i kulturnih krajolika Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije. Amazon of Europe Bike Trail tim uspostavio je vlastiti booking centar putem kojeg možete rezervirati svoje biciklističko putovanje i aktivni boravak u Europskoj Amazoni, čime direktno podržavate zaštitu prirode, očuvanje ugroženih vrsta i njihovih staništa.

.

.

Foto: Marin i Domagoj Topić / Zeleni Osijek / .

Ponovno se povežite s prirodom

Projekt „Amazing Amazon of Europe – Odgovorna zelena destinacija Europska Amazona“ dokaz je dugogodišnje predanosti i uspješne prekogranične suradnje između Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije. Istraživanjem jedinstvene turističke destinacije Europske Amazone ljubitelji prirode mogu ju doživjeti s njezine najljepše strane – netaknute, raznolike i autentične, bez prostornih i vremenskih ograničenja. Europska Amazona kao turistička destinacija je odgovorna zelena destinacija koja inspirira, ali i informira svoje posjetitelje o zdravim modelima interakcije s bogatom prirodnom i kulturnom baštinom koja predstavlja veliku priliku za daljnji razvoj i jačanje održivog turizma u regiji. 

.

.

Foto: Matthew Nelson / Zeleni Osijek / .

Projekt „Amazing Amazon of Europe – Responsible Green Destination Amazon of Europe“ koji se provodi u sklopu Programa transnacionalne suradnje Interreg Dunav 2014. – 2020. sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i IPA fondova Europske Unije te sredstvima Ureda za udruge Republike Hrvatske.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.