Hrvatski radio

Radio Osijek

Što nam donosi 5G mreža u Osijeku?

25.01.2020.

12:59

Autor: Željka Bačić

Ž.Bačić

Ž.Bačić

Foto: - / -

Prosvjed protiv uvođenja 5G mreže održan je i u Osijeku. Organizirala ga je Građanska inicijativa Stop 5G Croatia koja, rekli su, ne odbacuje tehnologiju, ali traži da stručnjaci utvrde hoće li i kakve će imati posljedice na ljudsko zdravlje i okoliš.

Na prosvjedu protiv uvođenja 5G mreže u Osijeku nije se okupio velik broj građana unatoč puruci koju ističe Građanska inicijativa  Stop5G Croatia kako nije istraženo kolika je štetnost te tehnologije za ljude i okoliš. Prema riječima Marine Bajić, Građanska inicijativa nije protiv napredovanja tehnologije, prihvatit će ju ako stručnjaci dokažu da ne utječe na zdravlje. Što o tome misle najbolje je pokazao transparent " Tihi rat - nečujno oružje". Neki su građani bili neugodno iznenađeni kada su čuli da će Osijek, prvi u Hrvatskoj, do kraja godine dobiti 5G mrežu, jer smatraju da će sigurno negativno utjecati na zdravlje te na biljni i životnjski svijet. Prosvjedi su najavljeni u 33 grada diljem svijeta u sklopu inicijative 5G GLOBAL PROTEST DAY kako bi s barem na takav način iskazali neslaganje sa ishitrenim uvođenjem tehnologije , za koju se ne može tvrditi  da je sigurna za ljude zbog velikog elektroenergetskog zračenja. Prosvjednici pitaju zašto se naglašava samo dobrobit za razvoj društva i gospodarstva, a ne i posljednice toga.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.