Hrvatski radio

Radio Osijek

Što predsjedanje Vijećem EU donosi građanima?

10.05.2019.

14:04

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

U siječnju iduće godine Hrvatska počinje s predsjedanjem Vijećem Europske unije, a Rijeka preuzima naslov Europske prijestolnice kulture. Ti događaji velika su prilika da Hrvatska definira prioritete i poruke kojima se želi predstaviti i dati doprinos kulturnom i političkom kontekstu Europske unije.

Iako oba događaja u prvi plan moraju staviti potrebe svih članica Europske unije, u ulozi domaćina možemo kroz predsjedanje Vijećem Europske unije upravljati gorućim europskim temama, a kroz inicijativu Europske prijestolnice kulture poticati promišljanja o europskim temama putem kulturno-umjetničkih sadržaja. Hoćemo li u tome uspjeti? Što nam je potrebno da budemo uspješni domaćini? Što točno znači predsjedati EU? Koje teme mi građani smatramo važnima za promicanje tijekom ovih dvaju događaja? Kako građani mogu utjecati na predsjedanje? To su neka od pitanja otvorena na tribini u organizaciji osječkog Centra za mir i partnera. 

Bilo je, među ostalim, i riječi o prioritetima civinog društva u vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem EU te je Kristijan Kovačić iz CROSOL-a (Platforme za međunarodnu građansku solidarnost) istaknu nekoliko blokova tema poput Europe slobodnih građana (očuvanje ljudskih prava, zaštita aktivista koji se bave ljudskih pravima, borba protiv korupcije, transparentnost), održivi razvoj (ekološke politike, cirkularna ekonomija, zelene politike u transportu, prometu, trgovini), proširenje Europske unije prema zapadnom Balkanu, preciziranje koraka i rokova... Pozivaju i građane, civilne inicijative, znanstvenu zajednicu i druge da se uključe i pokušaju sami utjecati na definiranje nekih novih prioriteta kako bi i te teme došle na dnevni red na višim razinama, rekao je Kovačić.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.