Hrvatski radio

Radio Osijek

Što tražite Živoga među mrtvima?

04.04.2023.

13:34

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

Uskrsna čestitka msgr Đuro Hranić

Uskrsna čestitka msgr Đuro Hranić

Foto: youtube screenshot / -/-

"U Kristovu vapaju sve naše rane dobivaju svoj glas", rekao je u svojoj pastirskoj poruci za predstojeći Uskrs đakovačko-osječki nadbiskup monsinjor Đuro Hranić te se osvrnuo na događaje u Župi Sotin i način na koji je na njih odgovorio. Ovoga se puta novinari nisu, kako je to uobičajeno, okupili na konferenciji za medije u đakovačkom sjedištu biskupije, već je poruka objavljena na službenim stranicama Nadbiskupije.

„U Kristovu vapaju „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?” (Mt 27,46) završava na križu zemaljska stvarnost Isusova života. I ne samo njegova. Krik razapetoga Isusa Krista, koji plače zbog Očeve udaljenosti, ujedinjuje u sebi sve udaljenosti čovječanstva od Boga, začete još u prvom ljudskom grijehu. U tom vapaju i sve naše rane dobivaju svoj glas”, poručuje nadbiskup Hranić ističući da smo „tek po križu u potpunom zajedništvu s Bogom i da je Uskrsno jutro odgovor na pitanje smisla Velikog petka”, kaže monsinjor Hranić u svojoj blagdanskoj poruci.

Isprika žrtvama

„Kao što znate, ovih dana sam i ja pozvan slušati krik Isusa Krista koji je ostao sam i napušten zbog moje nedovoljne osjetljivosti za njegovu bol u patnjama onih koje sam kao pastir Crkve trebao čuvati i štititi. Duboko mi je žao što nisam uspio komunicirati svoju jasnu i nedvojbenu empatiju najprije prema žrtvama koje zavrjeđuju primarnu i najveću pozornost i zaštitu. Koristim ovu prigodu da ponovno izrazim svoju najdublju ispriku žrtvama, njihovim bližnjima, župljanima Župe Sotin, svim vjernicima i čitavoj javnosti. Molim uskrslog Gospodina da svima izliječi rane. Znam da se ožiljci ne mogu izbrisati, ali se nadam da ćemo ih, poput Isusa koji ih nije skrivao, moći gledati sjećajući se ozdravljenja i zaboravljajući bol koja ih je uzrokovala. Ponizna srca u ovoj prilici pozivam sve vas svećenike, redovnike i redovnice i sve vjernike naše nadbiskupije da zajedno sa mnom molite te da mi se pridružite postom i djelima pokore za žrtve nasilja nas crkvenih osoba nad maloljetnicima, mladima i ranjivim osobama. Učinimo to u danima nadolazećeg Velikoga tjedna da bismo mogli otvoriti novu stranicu veće, i osobne i zajedničke zauzetosti u zaštiti maloljetnih i ranjivih”, naglasio je  nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić.

Uskrsna čestitka msgr Đuro Hranić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.