Hrvatski radio

Radio Osijek

Što treba uložiti u cikloturizam do 2020. godine?

23.10.2017.

12:00

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku je danas predstavljen prijedlog Operativnog plana razvoja cikloturizma Osječko-baranjske županije. U njemu je pregled stanja razvijenosti biciklističke mreže, cikloturističke ponude i potražnje te projekcija razvoja cikloturizma u županiji do 2020. godine.

Ministarstvo turizma ove je godine objavilo javni poziv na koji su se sve kontinentalne županije mogle javiti za izradu svojih operativnih planova razvoja cikloturizma pa je to učinila i Osječko-baranjska županija. Odobrena su joj sredstva za izradu plana od 63.000 kuna te još 290.000 kn za ostale aktivnosti vezane za operativni plan. Tvrtka Rencon d.o.o. izabrana je kao najpovoljniji ponuditelj za izradu operativnog plana za našu županiju. Na današnjem su sastanku osnove predstavljene predstavnicima jedinica lokalne samouprave, Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda čijim područjem biciklističke rute prolaze, kao i Hrvatskih cestama i Hrvatskim željeznicama te udrugama i drugim zainteresiranim sudionicima. Uz Županiju projekt provodi i osječko-baranjska turistička zajednica.
Osim biciklističke staze s pripadajućim oznakama i obavjesnim pločama, cikloturistima trebaju i drugi sadržaji, od smještajnih objekata, odmorišta do restorana.
Osječko-baranjska županija nalazi se na dva europska biciklistička pravca - EuroVelo6 i EuroVelo 13 pa mreža biciklističkih staza treba povezati sve sadržaje i glavne rute.
Da bi Operativni plan razvoja cikloturizma Osječko-baranjske županije bio potvrđen od strane Županijske skupštine, moraju ga prihvatiti svi sudionici, a s današnjim predstavljanjem počela je i javna rasprava s prijedlozima i dopunama plana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.