Hrvatski radio

Radio Osijek

Sto veslača od Vukovara do Iloka

24.09.2022.

13:34

Autor: HRT/Radio Osijek

Maraton

Maraton

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Na Dunavu se danas vesla 19. vukovarski veslački maraton. Sudjeluje stotinu veslačica i veslača u 11 posada osmeraca. Veslaju od Vukovara do Iloka, 34 kilometra. Hrvatski veslački klub Vukovar na ovaj način obilježava 31. obljetnicu osnutka 204. vukovarske brigade i sjeća se 32 člana poginula u Domovinskom ratu. 

Ove je godine HVK Vukovar proslavio 110. obljetnicu osnutka i jedan je od najstarijih sportskih klubova u Vukovaru i Slavoniji, istaknuo je predsjednik kluba Luka Kolar. Tradicionalno se održava veslački maraton već 19 godina, a ove godine sudjeluje 11 posada iz različitih gradova Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Uoči početka regate čelnici kluba, grada i županije odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima i veslačima polaganjem vijenaca kod križa na ušću Vuke u Dunav. Maraton je otvorio zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac koji je bivši veslač, kao i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Uspjeh je veslačima poželio i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković te Krunoslav Šeremet kao predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja. 

Na maratonu sudjeluju veslačice i veslači iz Osijeka (dvije posade, od kojih je jedna potpuno ženska), Vukovara, Metkovića, Dubrovnika, Zagreba, Splita i Rijeke te članovi veslačkog kluba iz Rame u Bosni i Hercegovini. 


Poslušajte razgovor s predsjednikom HVK Vukovar Lukom Kolarom, vukovarskim dogradonačelnikom Filipom Sušcem te zamjenikom vukovarsko-srijemskog župana Franjom Oreškovićem. 

Filip Sušac, Franjo Orešković i Luka Kolar

Maraton je trajao više od dva sata (posljednjoj posadi iz VK Rame trebalo je od Vukovara do Iloka 2 sata i 16 minuta). Među gradovima najbolji je bio Osijek, muška posada veslača iz Iktusa odveslala je utrku za 1 sat, 51 minutu i 43 sekunde, drugi su bili veterani VK Croatia iz Zagreba, a treća posada veterana iz nekoliko klubova (Mladost-Iktus-Vukovar). Prema tome je posada VK Croatije bila prva među veteranskim posadama. 

UKUPNI POREDAK POSADA

1. Grad Osijek - VK Iktus (veslači)  1:51.43

2. VK Croatia Zagreb (veterani E)  1:55.38

3. Kombinirana posada veterana Mladost-Iktus-Vukovar (veterani D)  1:58.28

4. Grad Metković - VK Neretvanski gusar (veslači)  2:00.15

5. HVK Mornar Split - (veterani C)  2:01.40

6. VK Jadran Rijeka  (veterani B) 2:05.24

7. VK Jarun ZAgreb (veterani A) 2:06.53

8. Grad Osijek - VK Iktus (veslačice) 2:07.10

9. Grad Vukovar - HVK Vukovar (veslači) 2:09.37

10. VK Neptun Dubrovnik  (veterani A) 2:13.57

11. VK Rama - Prozor-Šćit (otvorena konkurencija) 2:16.19


VETERANI

1. VK Croatia Zagreb (veterani E)

2. Kombinirana posada veterana Mladost-Iktus-Vukovar (veterani D)

3. HVK Mornar Split - (veterani C)

4. VK Jadran Rijeka (veterani B)

5. VK Jarun ZAgreb (veterani A)

6. VK Neptun Dubrovnik (veterani A)

OTVORENA

1. VK Rama - Prozor-Šćit

GRADOVI

1. Grad Osijek - VK Iktus (veslači)

2. Grad Metković - VK Neretvanski gusar (veslači)

3. Grad Osijek - VK Iktus (veslačice)

4. Grad Vukovar - HVK Vukovar (veslači) 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.