Hrvatski radio

Radio Osijek

Stopama Isusa iz Nazareta

10.03.2023.

20:10

Autor: HRT / Radio Osijek

m.s. Vesna Zovkić i prof. Ružica Pšihistal

m.s. Vesna Zovkić i prof. Ružica Pšihistal

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

U sklopu Korizmenih susreta, Udruga katoličkih intelektualaca pripremila je predstavljanje knjige Charlesa de Foucaulta, "Stopama Isusa iz Nazareta". O knjizi su govorile: Isusova mala sestra Vesna Zovkić i prof. Ružica Pšihistal.


Knjiga je naslovljena "Stopama Isusa iz Nazareta" i to je zapravo jedan kratki životopis i prikaz duhovnosti Charlesa de Foucaulta, novoproglašenog sveca Katoličke crkve prošle godine čije je kršćanstvo doista univerzalno, uključivo. Kako u pogovoru knjige piše profesor Tomislav Kovač, unatoč sasvim specifičnom kolonijalnom kontekstu za Karla se može reći da je bio preteča međureligijskog dijaloga i ekumenizma i da je u nekim stvarima išao daleko ispred svog vremena. Charles de Foucauld. Stopama Isusa iz Nazareta. Autorica knjige je Isusova mala sestra Annie, a knjigu je prtevela mala sestra Vesna Zovkić.

Ivan Pavao II. ubrojio je Charlesa de Foucaulda među „one koji su svjetlom i snagom Duha imali vrlo veliki utjecaj na sveukupni život Crkve".

Originalnost ove knjige Isusove male sestre Annie jest u tome što se pretežito temelji na mnogobrojnim pismima i zapisima Charlesa de Foucaulda, rekonstruirajući i prikazujući najvažnije događaje njegova života, koji su postupno oblikovali njegovu osobu i specifičnu duhovnost.

Polazeći od biografskih podataka knjiga prikazuje duhovni put onoga koji je, prema mišljenju njegova duhovnika oca Huvelina, „religiju pretvorio u ljubav".


predstavljanje knjige

predstavljanje knjige

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

m.s. Vesna Zovkić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.