Hrvatski radio

Radio Osijek

Stota transplantacija bubrega u KBC-u Osijek

16.02.2016.

11:55

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Transplantacijski tim Zavoda za urologiju KBC-a Osijek obavio je 100-tu transplantaciju bubrega. Organ je transplantiran mlađem čovjeku koji se uspješno oporavlja nakon zahvata .

U Zavodu za urologiju Kliničkog bolničkog centra u Osijeku uspješno je obavljena 100. transplantacija bubrega. Osječki transplantacijski centar najmlađi je i najmanji  u Hrvatskoj. Transplantacije bubrega rade se u proteklih nešto više od sedam godina, a zahvaljujući tomu što je Hrvatska u Eurotransplantu liste čekanja su male. Stoti pacijent na listi je za transplantaciju bubrega bio samo pet dana. Uspješno se oporavlja, a prije transplantacije bubrega, nešto više od godinu dana, svaki drugi dan je išao na dijalizu. Sada se ponovno može vratiti svom uobičajenom životu s novim zdravim bubregom i bez dijaliza.

Ponos ističe i voditeljica transplantacijskog programa za bubreg, prof.dr. Lada Zibar. Dodaje kako su u Hrvatskoj liste čekanja male i ističe činjenicu kako je naša zemlja godinama  vodeća u svijetu prema broju transplantacija i eksplantacija te broju donora bubrega, jetre i srca. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.