Hrvatski radio

Radio Osijek

Stotinu i jedno priznanje za darovanu krv

29.09.2021.

12:58

Autor: Radio Osijek / IF

Stotinu i jedno priznanje za darovanu krv

Stotinu i jedno priznanje za darovanu krv

Foto: - / -

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek dodijelilo je zahvalnice i priznanja dobrovoljnim davateljima krvi koji su 2020. godine obilježili vrijedne jubileje davalaštva. Svečanost nije zbog pandemije održana prošle godine pa su ove odlučili zahvaliti stotinu i jednom davatelju krvi.

Tri su osobe ostvarile izvanredan uspjeh darujući krv više od 125 puta, a dvije žene više od 55. Priznanja je zaslužilo i 8 žena za 35 davanja. 10 je muškaraca krv dalo više od 100 puta, za 75 davanja nagrađena su 22 muškarca, a za 50 puta darovanu krv priznanja je dobilo njih 49.

V.d. ravnateljica osječkog Crvenog križa Martina Hećimović ističe da smo u vrhu Hrvatske po darivanju krvi po broju stanovnika i rijetko se dogodi da je potrebno uputiti apel dobrovoljnim davateljima krvi za pomoć ukoliko su smanjene zalihe u KBC-u Osijek.

Da rado i često darujemo krv svjedoči i Klub 100 čiji je predsjednik Josip Talapko istaknuo humanost drivatelja krvi koji na druge misle oduvijek, a ne samo u "novom normalnom". Više je od 50 članova Kluba 100 koji su zajedno više od 5.000 puta dali krv.

Krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja starosti od 18 do 65 godina. Darivanje krvi jednostavan je postupak koji ne traje duže od 10 do 15 minuta, a nekome spašava cijeli život.

 

Priznanja za višestruke davatelje krvi

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.