Hrvatski radio

Radio Osijek

Stožer civilne zaštite o proslavi Velike Gospe

03.08.2020.

11:47

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije na prošloj je sjednici donio zaključak koji je uputio Nadbiskupiji uoči obilježavanja svetkovine Velike Gospe i okupljanja vjernika u tri svetišta na području Osječko-baranjske županije.

 U dopisu kojim Stožer apelira da se strogo vodi računa o provedbi protuepidemijskih odluka Nacionalnog stožera Republike Hrvatske i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u svetištima u Aljmašu, Dragotinu i Popovcu nadalje stoji: „S obzirom na to da još uvijek traje epidemija korona virusa te da nadležne institucije kontinuirano ulažu veliki trud i napore radi sprječavanja širenja i suzbijanja bolesti COVID-19, apeliramo da imate u vidu nadolazeći blagdan velike Gospe povodom kojeg se očekuje okupljanje velikog broja vjernika te da se navedeni događaj obilježi odgovorno i savjesno, kako nalaže trenutna epidemiološka situacija. Molimo vas da svojim autoritetom i ugledom uputite svoje župnike i građane da se, svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti epidemije, svi sudionici moraju ponašati odgovorno za zdravlje i živote okupljenih vjernika i drugih građana. Posebice vas upućujemo da strogo vodite računa o pridržavanju i provedbi Odluke o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 („Narodne novine“ broj 80/20.), kao i uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje vam dostavljamo u prilogu“.
Dopis je također upućen na adrese župnih ureda u Aljmašu, Dragotinu i Popovcu.
A u spomenutoj odluci uz ostalo se navodi kako su organizatori okupljanja na kojima je prisutno više od sto studionika, a predmnijeva se da će to 15. kolovoza u marijanskim svetištima biti tako, obvezni voditi pisanu evidenciju sudionika i taj popis čuvati najmanje 14 dana. Ako se utvrdi da je netko od sudionika okupljanja zaražen virusom SARS-CoV-2, organizator okupljanja je obvezan tu evidenciju u najkraćem roku dostaviti teritorijalno nadležnoj službi civilne zaštite.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.