Hrvatski radio

Radio Osijek

Stožer: Moratorij na primjenu ćirilice u Vukovaru

01.02.2016.

13:20

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara duboko je povrijeđen odlukama bivše Vlade, ali neće odustati od svojih zahtjeva. Od nove Vlade očekuju reviziju dosadašnjeg rada pojedinih ministarstava kako bi se uklonile sve nepravilnosti koje su činile štetu državi i građanima.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić istaknuo je kako se nada da će pozitivna diskriminacija u provedbi zakona na štetu većinskoga naroda u Gradu Vukovaru  napokon prestati. Od Vlade, kazao je, očekuju iznimnu osjetljivost  prema najvećim stradalnicima Domovinskog rata . Preživjeli većinski građani  u Vukovaru zaštićeni su  dijelom članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Do sada se političkom voljom izlazilo u susret samo srpskoj nacionalnoj manjini, stoga Stožer predlaže Vladi uvođenje moratorija na srpski jezik i pismo u službenu uporabu u Gradu Vukovaru dok se za to ne steknu uvjeti koji odgovaraju "životnim činjenicama i faktičkim okolnostima te osjećajima i potrebama hrvatskog naroda  koje još izviru iz posljedica velikosrpske agresije". Hrvatskoj Vladi predlažu i aboliranje 28 osoba procesuiranih zbog skidanja dvojezičnih ploča sa zgrada državnih institucija u Vukovaru. Traže i reviziju  postupanja policijskog službenika Saše Sabadoša prema pokojnom Darku Pejičiću prilikom skidanja ploče za zgrade Policijske postaje. Od ministra pravosuđa traže  nadzor nad sudskim procesom  pokrenutim protiv Sabadoša  kako bi suđenje i presuda bili u zakonskim i pravnim okvirima, a ne u političkim. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.