Hrvatski radio

Radio Osijek

Stradanje Vukovara je hrvatski Veliki petak, ne može se zvati blagdanom

12.10.2019.

10:33

Autor: Davor Lončarić

Anto Đapić, foto: D. Lončarić

Anto Đapić, foto: D. Lončarić

Foto: - / -

Predsjednik stranke Desno i predsjednički kandidat Anto Đapić smatra kako se obilježavanje dana stradanja Vukovara i Škabrnje ne smije nazivati blagdanom. Kaže da je to hrvatski Veliki petak, a na dane stradanja nema proslava i blagovanja.

Na konferenciji za novinare u Osijeku Anto Đapić je rekao kako je izbor 30. svibnja, datuma kada je uspostavljen novi saziv Hrvatskoga sabora nakon održanih demokratskih izbora 1990. godine najbolje rješenje za obilježavanje i proslavu Dana hrvatske državnosti jer su, kako je rekao, zahvaljujući tome donesene i sve druge u novijoj hrvatskoj povijesti bitne odluke, pa i one 25. lipnja i 8. listopada 1991. godine. 

Međutim, kritizirao je prijedlog da se dan stradanja Vukovara i Škabrnje slavi kao blagdan te što se za sjećanje na vukoravrske žrtve koristi tuđica "pijetet". Đapić drži kako je bolji izraz "duboko poštovanje" prema žrtvama. Rekao je također kako je "pad Vukovara hrvatski Veliki petak, za razliku od Oluje koja se slavi kao Uskrs i velika pobjeda". Zbog toga smatra kako 18. studenoga nikako ne smijemo nazivati blagdanom. Ponovio je i stare teze o tome kako želi ukidanje Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina kako bi svi građani Hrvatske bili ravnopravni te kako se, među ostalim, ne bi dogodilo da se važne državne odluke moraju uvijek donositi isključivo uz potporu srpske i drugih nacionalnih manjina. 

Poslušajte u nastavku obraćanje Ante Đapića. 

Anto Đapić press konferencija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.