Hrvatski radio

Radio Osijek

Strahuju od Stečajnog zakona i dugotrajne krize sa Srbijom

24.09.2015.

15:21

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prihodi gospodarstva Osječko-baranjske županije i dalje stagniraju unatoč povećanju izvoza i višku u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Dugoročna blokada izvoza u Srbiju mogla bi prouzročiti probleme, istaknuto je na sjednici Gospodarskog vijeća osječke Županijske gospodarske komore.

Predsjednik osječke Komore Zoran Kovačević kazao je kako je ukupan prošlogodišnji prihod županijskog gospodarstva od 24 milijarde kuna, već godinama granica koja se ne može prijeći, a da ukupan pozitivan rezultat u poslovanju, iako djeluje optimistično, treba promatrati s određenom rezervom. Istaknuo je kako je građevinarstvo povećalo udio u u ukupnom prihodu, ali nije ni blizu rezultata u razdoblju od 2005. do 2008. godine, dodavši kako gotovo sve grane prerađivačke industrije rastu što je važno jer ta industrija čini oko 30 posto ukupnoga prihoda.
Upozorava da bi primjena novog Stečajnog zakona mogla stvoriti dodatne probleme županijskom gospodarstvu, s obzirom da je u razdoblju duljem od 120 dana, blokirano 845 tvrtki s 439 zaposlenih i blokadom od približno 339 milijuna kuna.
Iako je u prošlogodišnjoj vanjskotrgovinskoj razmjeni ostvaren suficit od 1,8 milijardi kuna, što je rezultat koji dugo nije ostvaren, bez dodatnog povećanja izvoza i novih investicija, posebice u građevinskom sektoru, neće biti moguć značajniji pomak županijskoga gospodarstva, smatra Kovačević. Upozorava kako bi eventualna dugotrajna blokada izvoza u Srbiju za gospodarstvo županije bila dodatni problem, jer se od 2000. godine gospodarstvenici intenzivno vraćaju na to tržište, na kojemu u posljednjih desetak godina ostvaruju razmjenu od 600 do 700 milijuna kuna. Dođe li do dugotrajne krize, naši će izvoznici imati veliki financijski problem, ne samo zbog kamiona koji su trenutno na granici, nego i zbog činjenice da se ne poštuju rokovi, nakon čega slijede "penali". Bilo bi gotovo pogubno ako bi problem blokade granice postao dugoročan, kazao je Kovačević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.