Hrvatski radio

Radio Osijek

Štrajk prosvjetara i u Osječko - baranjskoj županiji

15.10.2019.

11:09

Autor: Radio Osijek

fotografija Željka Bačić, Radio Osijek

fotografija Željka Bačić, Radio Osijek

Foto: - / -

U osnovnim i srednjim školama Osječko - baranjske županije, uz Istarsku i Šibensko- kninsku županiju, danas se štrajka. Odaziv je velik i učenika nema na nastavi, što u školama ocjenjuju i kao potporu roditelja. Sindikati i dalje ne odustaju od povećanja plaće za šest posto, a Vlada nudi četiri.

Štrajk u osnovnim i srednjim školama prema cirkularnom modelu nastavio se u ponedjeljak  u pet kontinentalnih županija: Zagrebačkoj, Krapinsko - zagorskoj, Virovitičko - podravskoj, Bjelovarsko - bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj. Kao i do sada, škole su otvorene, a za djecu čiji roditelji nemaju drugo rješenje - organizirano je čuvanje.

U podne u ponedjeljak održana je konferencija za medije, na kojoj je čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec iznio posljednje informacije.

"Dijalog s Vladom se odvija preko medija, a iz tog dijaloga zaključujemo da savjetnici predsjednika Vlade problem uopće ne razumiju. Argumenti nam govore zašto sada i zašto ovoliko. Uvjeren sam da ću vas putem prezentacije uvjeriti. Na naše otvoreno pismo u kojem smo tražili da se uspostavi dijalog, iz njegova ureda smo dobili odgovor u kojem glasnogovornik Milić šalje isto što je poslao prije tri dana", rekao je Mihalinec.

Prema pristiglim informacijama, odaziv na štrajk, a što uključuje i članove i nečlanove sindikata, iznosi 75%.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.