Hrvatski radio

Radio Osijek

Štrajk prosvjetara u cijeloj Hrvatskoj

21.10.2019.

13:57

Autor: Željka Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: - / -

Danas štrajkaju prosvjetari osnovnih i srednjih škola u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Osječko- baranjskoj uz visok odaziv učitelja. Nekoliko je ciljeva koje žele postignuti: plaća, ravnopravnost i ugled u društvu.


Sindikati nisu zadovoljni ponudom premijera da se osnovica plaće svim državnim i javnim službenicima poveća 6 cijelih 12 posto u sljedećoj godini, a sve se više može čuti kako je u pitanju štrajk kako bi se ispravila diskriminacija i nepravda. Tražimo što je naše rekli su i danas učitelji kojih u štrajku sudjeluje velik broj- kaže povjerenik Nezavinsog sindikata zaposlenih u srednjim školama Osječko - baranjske županije- Ivica Nikić. Odaziv je velik u 28 podružnica Sindikata, preko 90 posto, tek ga neki učitelji nisu prihvatili. Učenici uglavnom nisu došli na nastavu. Nikić procjenjuje kako je u škole došao "ukupno jedan mali razred" i svi oni su zbrinuri u svojim školama. "Odlučni smo" - izjavila je učiteljica razredne nastave Osnovne škole Darda, područna škola Mece Nataša Mumlek i dodala kako je sada u pitanju i revolt zbog odnosa prema njima, ali da ih nikvo zastrašivanje neće zaustaviti u traženju prava.
Posao učitelja je odgovoran i važan, kažu, i ne žele biti manje plaćeni u odnosu na druge s visokom stručnom spremom, jer rad s učenicima nije volontiranje. Prosvjetari žele veće plaće, ali i vratiti vjeru kod sugrađana u njihov posao i ugled u društvu, a to mogu dobiti tako da ustraju u štrajku. Sutra  štrajka u Županiji osječko- baranjskoj neće biti, a  kda je predviđen znat će se kada iz sindikalne središnjice, 24 sata ranije, pošaju raspored. Prema njemu će sutra  štrajkati u Vukovarsko- srijemskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji.

 

Javljanje leteće ekipe u emisiju Dobar dan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.