Hrvatski radio

Radio Osijek

Strateški cilj su sirovina i nova radna mjesta

15.04.2017.

15:16

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Lovačkom domu Kunjevci kod Vinkovaca, održana je redovna izvještajna sjednica Skupštine Drvnog klastera Slavonski hrast. Predstavljen je i novoimenovani član uprave Hrvatskih šuma Ante Sabljić .

U nazočnosti župana Bože Galića, na Skupštini Drvnog klastera SLAVONSKI HRAST predstavljeni su novoimenovani član Uprave Hrvatskih šuma Ante Sabljić i voditelj Uprave šuma podružnice Vinkovci Damir Dekanić.

Skupštini su nazočili i direktor Agencije za razvoj HRAST Ilija Cota, direktor HGK Županijske komore Vukovar Ivan Marijanović, gradonačelnik Grada Vinkovaca dr.med. Mladen Karlić, gradonačelnik Grada Otoka Josip Šarić, načelnik Općine Privlaka Darko Galić, a Damir Dekanić je kao načelnik predstavljao i Općinu Andrijaševci. Skupštini su se odazvali i brojni članovi iz redova drvoprerađivača.

Na prostoru Vukovarsko-srijemske županije nalazi se najveća šuma hrasta u Europi - Spačvanski bazen. "Zlatni hrast" kako ga europljani vole zvati, raste upravo ovdje, i strateški je resurs Vukovarsko-srijemske županije. Pametnim i učinkovitim korištenjem ovog vrijednog resursa na lokalnom području moguće je otvaranje preko 1000 novih radnih mjesta u lokalnoj drvnoj industriji. S tim je razlogom osnovan Drvni klaster SLAVONSKI HRAST koji danas okuplja 33 člana iz redova drvoprerađivača, obrazovnih i znanstveno-istraživačkih institucija, razvojnih agencija i lokalne zajednice.

"Danas su objavljene kvote drvne sirovine po kupcima i vrstama. Pokušali smo biti što pravedniji kod raspodjele sirovine, međutim nemoguće je svima udovoljiti. Naša je namjera da iz sustava maknemo preprodavače drvne sirovine i zato ćemo pojačati kontrole. Pravim finalistima želimo osigurati dovoljno sirovine, u 100% iznosu za njihove potrebe. Tu trebamo pomoć vas, drvoprerađivača, jer samo zajedno možemo postići te ciljeve. Zato Hrvatske šume žele partnerski odnos s drvnom industrijom", izjavio je Ante Sabljić, član Uprave Hrvatskih šuma.

"Ovaj mjesec ćemo završiti s 50 novih djelatnika, uglavnom sjekača. Dat ćemo sve od sebe da radimo još bolje, u obostranom interesu. Jasno je da drvnoj industriji treba kontinuitet u isporuci sirovine, kako bi se mogla planirati proizvodnja. Mogu reći da samo partnerskim odnosom možemo postići rezultate i tu vam stojim na raspolaganju", poručio je Damir Dekanić, voditelj Uprave šuma podružnice Vinkovci.

"Upravo je to uloga Drvnog klastera - spajanje šumarstva i drvne industrije u interesu lokalne zajednice -  kroz održivi razvoj, zaštitu okoliša i povećanje  konkurentnosti šumarstva i drvne industrije pametnim korištenjem vrijedne drvne sirovine. S novim planiranim zapošljavanjima Spačva će imati 820 zaposlenih. Imamo tražene finalne proizvode, osigurano tržište i sva dodatna sirovina koju uspijemo zadržati na našem prostoru znači otvaranje novih radnih mjesta", rekao je Josip Faletar, predsjednik Drvnog klastera i predsjednik Uprave Spačve d.d.

"Od 2010. godine kada smo osnovali Drvni klaster, kontinuirano povećavamo broj zaposlenih u drvnom sektoru. Naš strateški cilj je zadržati našu sirovinu i nastaviti otvarati nova radna mjesta. Naši drvoprerađivači trebaju našu pomoć. Tu imamo veliko povjerenje u novu Upravu Hrvatskih šuma od koje puno očekujemo", zaključio je župan Božo Galić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.