Hrvatski radio

Radio Osijek

Strizovojna – najduža ulica u Hrvatskoj treba i najdužu cijev za odvodnju

20.02.2018.

15:06

Autor: Željko Kovačević

Strizovojna – najduža ulica u Hrvatskoj treba i najdužu cijev za odvodnju

Strizovojna – najduža ulica u Hrvatskoj treba i najdužu cijev za odvodnju

Foto: - / -

Odvodni sustav koji je trebao biti pripojen susjednoj Brodsko - posavskoj županiji, a ne matičnoj Osječko – baranjskoj, dogradnja Hrvatskog doma, nerazvrstane ceste i deponij građevinskog otpada, bile su teme sastanka čelnika općine Strizivojne i osječko – baranjskog župana Ivana Anušića

Iako na samom južnom rubu županije, općina Strizivojna, koju samo ulica dijeli od susjednog mjesta Vrpolje, koji se nalazi u Brodsko-posavskoj županiji, dobro je mjesto življenja. Nešto više od 2 500 stanovnika u samom mjestu ima tvrtku s gotovo 400 zaposlenika, a drugi stanovnici tog mjesta posao pronalaze u udaljenijem Slavonskom Brodu i Osijeku te u Vinkovcima i bližem im Đakovu.

"Tvrtke sa sjedištem u Strizivojni i pogonima u Vrpolju te blizina većih mjesta osigurava našim mještanima posao, pa stoga i ne čudi da nam je potreban vrtić za kojeg smo aplicirali na državnoj razini." - pohvalio se načelnik općine Strizivojna Josip Jakobović. Jakobović se pred županom Anušićem pohvalio i brojnim drugim projektima kojima se traži potpora od Europske unije i države, a među zanimljivijima je u ona turističke ponude Strizivojne, koja brojnim tradicijskim i sportskim manifestacijama privlači turiste. Osječko – baranjkog župana Ivana Anušića, načelnik općine Strizivojna Jakobović pozvao je na utrku najdužom hrvatskom ulicom. Ulica Stjepana Radića duga je 7,8 kilometara, a da bi utrka bila "okrugla" trčat će se 10 kilometara. 

"Ne mogu više 10 kilomatara istrčati!" - priznao je Anušić – "Ali, gle mi koji smo ti došli u posjetu to možemo riješiti štafetno!" - našalio se župan ponovivši kako će županija u jednom mandatu u svakoj općini pokušati pratiti jedan kapitalni objekt. U Strizivojni će to biti Hrvatski dom.

"A ti i ja ćemo slijedeći tjedan kod Đurokovića pokušati riješiti tu odvodnju, piši njegov broj...!" - rekao je župan Anušić načelniku Jakoboviću koji mu je prethodno objasnio kako je općini potrebna pomoć za projekt odvodnje koja stoji između 120 i 140 tisuća kuna. Općina je u riješenje odvodnje, prema prethodnim ugovorima i zakonima, već uložila oko 7 milijuna kuna, no promjenom okolnosti rješenja prema kanalu Biđ nisu moguća tako da je potreban novi projekt i vod prema sjeveru županije. Dobra je vijest da će se državnim novcem u Strizivojni graditi prijeko potreban vrtić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.