Hrvatski radio

Radio Osijek

Stroža kontrola uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda!

26.01.2016.

13:57

Autor: Hina - Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindkata Ozren Matijašević izjavio je u Osijeku kako je hrvatsko gospodarstvo u rasulu. Od nove Vlade i premijera Tihomira Oreškovića zatražio je kontrolu uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda te zabranu izvoza sirovina i poluproizvoda u drvnoj industriji.

Na konferenciji za novinare Matijašević je naglasio da "zbog rasula u hrvatskom društvu, rasapa gospodarstva i socijalne nejednakosti, traži beskompromisne odluke, odmah i bez odlaganja".
Upozorio je da je prošlogodišnji robni deficit u poljoprivredno-prehrambenom sektoru bio nešto manji od 900 milijuna eura, a posljedica pogodovanja uvoznome lobiju je visoka nezaposlenost, i to u krajevima koji obiljuju potencijalima, naročito u Slavoniji, gdje je egzodus mladih poprimio epske razmjere.
Pogodujući uvoznom lobiju ne omogućava se poljoprivrednom-prehrambenom sektoru plasiranje svojih proizvoda trgovačkim lancima te hotelskim i ugostiteljskim objektima, i tome treba stati na kraj. 
Tražimo od nove Vlade, strogu kontrolu uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, poručio je predsjednik HURS-a.
Dodao je kako se druga konkretna odluka koju očekuje od Vlade, odnosi na zabranu izvoza i poluproizvoda u drvnoprerađivačkoj industriji, kako bi se u toj industriji dobili finalni proivzodi s većom dodanom vrijednošću, a proizvodni pogoni nalazili tamo gdje su i resursi, što je posebice izraženo u Slavoniji i Lici.
Matijašević je također upozorio da u Hrvatskoj ovoga trenutka ima 1410 radnika, koji imaju pravo na minimalnu plaću, jer su im poslodavci blokirani, ali tu plaću ne mogu dobiti zato što još nemamo proračun, a  Odlukom o privremenom financiranju, koju je donijela bivša Vlada, Agenciji za isplatu radničkih potraživanja nisu doznačena potrebna sredstva.
Pozvao je premijera Oreškovića  da  ovu nepravdu ispravi donošenjem tehničke odluke o doznačivanju sredstava  Agenciji, kako bi se radnicima isplatile minimalne plaće.
Po tim odlukama cijenit ćemo spremnost i način rada Vlade, odnosno hoće li se nastaviti ono što je bilo zadnjih nekoliko Vlada, ili će se bitno drugačije upravljati i donositi odluke u korist građana, zaključio je Matijašević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.