Hrvatski radio

Radio Osijek

Strože kontrole na granicama, za sada nema gužvi

07.04.2017.

14:37

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od danas se primjenjuju pooštrena šengenska pravila za prelazak državne granice, što podrazumijeva skeniranje i provjeru punih isprava svakog putnika, uključujući državljane Europske unije. Većih gužvi za sada nema, no očekuju se uoči blagdana i nakon njih te tijekom turističke sezone.

Zbog novih šengenskih propisa koji su uvedeni, među ostalim, zbog pojačane prijetnje terorizma i drugih kriminalnih aktivnosti, od danas nova pravila, napomenuo je načelnik postaje granične policije Slavonski Brod Milan Budimir: "Sustav za sada funkcionira dobro, tijekom noći nije bilo čekanja, a jutros se čekalo 10-ak minuta na prelazak granice. Inače, zemlje članice šengenskog prostora imaju obvezu pojačane provjere svih putnika, što će najviše osjetiti građani Europske unije koji su do sada granicu prelazili bez stroge kontrole, u posebnom traku. Hrvatsku obvezuju na provjeru svih putnika kroz dostupne baze podataka, a za sada su to Interpolova i Ministarstva unutarnjih poslova", rekao je Budimir i upozorio sve koji putuju preko granice da provjere valjanost svoje putne isprave koja mora biti važeća barem tri mjeseca nakon planiranog dana putovanja te mora biti izdana unazad 10 godina.

A putnici su se, očito upoznati s novim propisima, uglavnom naoružali strpljenjem. Dok jedni podržavaju strože kontrole, drugi smatraju kako bi se unutar Europske unije trebalo, bez obzira na sve, prelaziti bez zaustavljanja. Gužvi za sada nema, a predstojeći uskrsni blagdani bit će prvi ispit za ono što se može očekivati tijekom turističke sezone.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.