Hrvatski radio

Radio Osijek

Strukovna škola "Antuna Horvata" u Đakovu proslavila 130. rođendan

20.01.2017.

14:41

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Srednja strukovna škola "Antuna Horvata" u Đakovu obilježila je 130. godišnjicu rada. Započela je kao šegrtska škola, preživjela pet država, različita spajanja i razdvajanja i danas je nositelj izobrazbe obrtnika u Đakovu

Odlukom tadašnjih državnih vlasti koji su odredili da svaki grad koji ima više od 100 naučnika i šegrta mora ima svoju školu, 23. siječnja 1887. s nastavom je započela tadašnja Šegrtska škola. Prema riječima ravnatelja Mirka Ćurića posljednjih 25 godina djeluje kao Obrtnička, a zatim kao Srednja strukovna škola "Antuna Horvata". U 33 razredna odjeljenja obrazuje se 700 učenika. Uz četverogodišnja poljoprivredna i tehnička zanimanja, škola obrazuje i za trogodišnja zanimanja poput mesara, pekara, automehaničara, zidara... Ravnatelj Ćurić napominje da su ostvarili i mnoge uspjehe na županijskim i državnim natjecanjima. U prigodi obljetnice izdana je i monografija gdje je prikazana povijest Škole, te istaknuti zaslužni pojedinci. Školu je posjetio pomoćnik ministra, znanosti, obrazovanja i sporta Momir Karin.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.