Hrvatski radio

Radio Osijek

Strukovno obrazovanje kojim će biti zadovoljni i poduzetnici

22.02.2018.

14:59

Autor: Neven Knežević

foto: kronikevg.com

foto: kronikevg.com

Foto: - / -

Uskoro bi trebao biti donesen novi Zakon o srednjem strukovnom obrazovanju koji bi promijenio pristup obrazovanju i usmjerio ga prema potrebama tržišta rada. Sastanak s ravnateljima strukovnih škola u Osječko - baranjskoj županiji održali su predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja

Kako bi upoznali zaposlene u strukovnim školama s promjenama, predstavnici znanosti i obrazovanja posjećuju škole i županije, pa tako i Osječko baranjsku. Pekar, mesar, stolar, autolakirer samo su neka od obrtničkih zanimanja za kojima postoji potreba na tržištu rada. Vrlo malo djece upiše neko o obrtničkih zanimanja, a kada završe obrazovanje malo ih se odlučuje za posao na slabo plaćenom hrvatskom tržištu. "To su deficitarna zanimanja, jer većina učenika koja izađe iz naše škole odmah nađe posao, no iz godine u godine sve ih se manje upisuje. Nažalost, moramo mijenjati i društvenu klimu kada se radi o upisivanju u obrtnička zanimanja", rekla je ravnateljica Obrtničke škole u Osijeku Maja Zorić. Iako ima dobru suradnju s đakovačkim obrtnicima, ravnatelj Srednje strukovne škole u tom gradu Mirko Čurić želio bi da novi zakon donese čvršća pravila gdje bi se znala prava i dužnosti svih uključenih u obrazovni proces. Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prekalo istaknuo je da je za obnovu i opremanje strukovnih škola u Hrvatskoj Europska unija izdvojila milijun eura nepovratnih sredstava, a da bi se to kvaliteno iskoristilo svaka škola mora jasno artikulirati svoje potrebe. Nakon sastanka s ravnateljima pomoćnik ministrice posjetio je strukovne škole u Osijeku i Đakovu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.