Hrvatski radio

Radio Osijek

Studeni-mjesec borbe protiv raka

14.11.2018.

20:04

Autor: Mirta Milas

dr.med. Nikola Kraljik, foto: HRT/.Milas

dr.med. Nikola Kraljik, foto: HRT/.Milas

Foto: - / -

"Mogućnosti ranog otkrivanja raka vrata maternice" bila je tema večerašnjeg predavanja doktora medicine Nikole Kraljika .

Osječka Gradska liga protiv raka svojim aktivnostima, usmjerenim prema građanima, potiče svijest o važnosti zdravog načina života i prihvaćanju zdravih stilova življenja, izbjegavanja rizičnih čimbenika koji mogu potaknuti razvoj raka i važnosti ranog otkrivanja te opake bolesti, a sve s ciljem što uspješnije borbe protiv raka i u konačnici što uspješnijeg liječenja i izlječenja. "Tamo gdje možemo već spriječiti nešto u začetku, da se zlo ne dogodi, dakle da nešto iz preinvazivne forme nikada ne dođe do onoga stadija kad nas može životno ugroziti, Bogom je dana takva bolest kao što je rak vrata maternice danas. Zbog toga hrabro kažemo da, na žalost, nijedna žena ne bi smjela oboljeti ni umrijeti od ove bolesti, ali još je uvijek poražavajuća situacija ne samo u svijetu, nego i u Hrvatskoj te Osječko-baranjskoj županiji. Odlučili smo se na onaj vid gdje rano možemo puno učiniti kad bolest rano otkrijemo. Stoga mi na ovim predavanjima pokušavamo zaintrigirati našu javnost, naše sugrađane, da se i oni malo preispitaju te počnu više misliti o sebi, jer u sustavu imamo dovoljno alata da rano sve otkrijemo i prepoznamo, ali je potreban i partnerski odnos s građanima. Pozivamo ih da, ako to još nisu, obave preglede u ovom mjesecu i šire takvu poruku jedni drugima - da doista preventivnim pregledom i zdravim načinom života mogu puno napraviti. Hrvatska je desetljećima bila u stagnaciji kada je rak vrata maternice u pitanju, no valja reći da tristotinjak žena u Hrvatskoj još uvijek obolijeva od te bolesti, a stotina ih umire. Osječko je baranjska županija danas daleko ispod hrvatskoga prosjeka i u posljednje dvije godine ostvarujemo veliki napredak. U 2016. godini dvije su žene izgubile borbu s ovom bolešću, u 2017. tri žene, no porazno je kad ijedna osoba umre", istaknuo je dr.med. Nikola Kraljik.           

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.