Hrvatski radio

Radio Osijek

Studenti i bivši logoraši uredili spomen obilježje

20.04.2016.

14:57

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Spomen obilježje Nemetin uredili su studenti Poljoprivrednog fakulteta i članovi udruge Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, a pomogli su im i lokalni dužnosnici- gradonačelnik i dožupan.

Održana je terenska, radno-edukativna radionica "Spomen obilježje Nemetin". Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije i studenti smjera Hortikulture te polaznici izbornog predmeta Oblikovanje krajobraza i dendrologija s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku pokosili su travu, uredili i okopali cvijetne gredice te posadili nove biljke.  Kako je istaknula Alka Turalija s Poljoprivrednog fakulteta izabrali su ljekovite biljke koje su zapravo korovi i trajnice koje lijepo cvjetaju tijekom ljeta, uljepšavaju okoliš i vrlo su korisne zbog zadržavanja korisnih kukaca. Uz to, nekoliko biljnih vrsta je pred izumiranjem jer se sustavno uništavaju košnjom kanala i obradom njiva. Sudionike akcije posjetili su gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i zamjenik župana Dragan Vulin kako bi im iskazali potporu. Predsjednik osječko-baranjske podružnice HDLSKL Damir Buljević izrazio je zadovoljstvo što se već tri godine organizira druženje ratnih stradalnika i studenata na kojem se puno nauči o uređivanju i čuvanju okoliša, a ujedno se održava i spomen-obilježje na mjestu na kojem je 14. kolovoza 1992. godine održana najveća razmjena ratnih zarobljenika u Domovinskom ratu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.