Hrvatski radio

Radio Osijek

Studenti povijesti na mjestima povijesnih zbivanja

09.05.2015.

18:49

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu projekta, nakon što je na Filozofskom fakultetu u Osijeku održana tribina „Kroz logore do slobode“, studenti Odsjeka za povijest terensku su nastavu izveli u Vukovaru, a u pratnji su bili članovi moto klubova Kune iz Osijeka i Golubica iz Vukovara.

Ratna bolnica, Memorijalni muzej Domovinskog rata, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata i Spomen dom Ovčara i Spomen-dom hrvatskim braniteljima na Trpinjskoj cesti – mjesta su na kojima su studenti mogli vidjeti cijeli slijed događaja koji se odvijao na tom području 1991 godine.
Moto klub Kune sekcija je motociklista Udruge veterana i pripadnika 3.brigade „Kune“ i uz već poznati humanitarni angažman osobito vodi brigu o očuvanju istine o Domovinskom ratu. „Naši su ciljevi, između ostalog, zaštita dostojanstva, časti i ugleda Domovinskog rata, ugled pripadnika svih postrojbi radi promicanja i održavanja ratnog identiteta te sprječavanje zaborava njihovog doprinosa u obrani i oslobađanju Hrvatske tijekom Domovinskog rata“, ističe Božidar Vrselja, predsjednik Moto kluba.
„Domovinski rat, osobito njegov tijek na istoku Hrvatske, predstavlja nezaobilazno gradivo za studente povijesti, koji o tome uče na trećoj godini studija. Stoga je glavna namjera terenske nastave bila studentima, koji predstavljaju poratnu generaciju, prikazati autentična mjesta na području grada Vukovara i njegove okolice, mjesta velikih stradanja, ali i velike hrabrosti, kako bi u budućnosti kao profesori povijesti svojim učenicima mogli prenijeti istinu o Domovinskom ratu, gradu Vukovaru i njegovoj neizmjernoj važnosti u obrani Hrvatske“, rekla je doc.dr.sc. Slađana Josipović Batorek, voditeljica Odsjeka za povijest.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.