Hrvatski radio

Radio Osijek

Studenti prosvjedovali protiv covid potvrda

15.11.2021.

14:29

Autor: Radio Osijek

Studenti prosvjedovali protiv covid potvrda

Studenti prosvjedovali protiv covid potvrda

Foto: - / -

Zbog odluke osječke Akademije za umjetnost i kulturu o uvođenju covid potvrda i za studente, ispred Rektorata na Trgu Svetoga Trojstva u Tvrđi prosvjedovali su studenti Akademije i drugih fakulteta .

Uveli su nam covid potvrde kao uvjet za dolazak na predavanje i ovdje se borimo protiv toga. Cilj nam je nastaviti studirati bez uvjetovanja”, rekla je studentica Akademije za umjetnost i kulturu Sara Muharemi. „Uvođenjem covid potvrda oni ruše našu slobodu izbora i narušavaju pravo na obrazovanje jer nam usred godine uvode nove uvjete. Zauzimam se za nastavak ovakvih prosvjeda i za to da ne odstupimo od naših stavova”, kazao je student Nikša Borovac. Okupljeni na prosvjedu uzvikivali su poruke kojima se protive uvođenju potvrda, a na zgradu Rektorata postavili su upaljenje svijeće.

Zamoljen za komentar prosvjeda, rektor Sveučilišta Vlado Guberac rekao je da čelnici pojedinih fakulteta mogu donijeti svoje interne odluke. „Sastali smo se s dekanicama i dekanima, a pojedini su odlučili da, kao što moraju profesori i stručno osoblje, i studenti moraju imati covid potvrde, s tim da će im, ako nisu cijepljeni ili nemaju potvrdu o preboljenju, biti omogućeno besplatno testiranje”. Objasnio je kako je dekanica Akademije za umjetnost i kulturu donijela takvu odluku ponajprije zbog specifičnosti same nastave u kojoj dolazi do bliskih kontakata. Izrazio je nadu da će daljnjim razgovorima pronaći rješenje problema.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.