Hrvatski radio

Radio Osijek

"Studentima je dosta 'konkretnih' mjera GPP-a"

06.05.2015.

10:40

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog neslaganja s nedavnom odlukom kao i politikom koju provodi Gradski prijevoz putnika po pitanju formiranja cijena karata za studente u Osijeku, predstavnici Studentskog zbora Sveučilišta J.J. Strossmayera predali su danas peticiju novom direktoru GPP-a Mariju Šapini.

U samo jednome danu prikupljanja peticiju "Studentima je dosta 'konkretnih' mjera GPP-a" je potpisalo 1.300 studenata, čime su izrazili nezadovoljstvo s nedavnom odlukom formiranja novih cijena karata za studente u Osijeku. Studenti su peticiju odlučili potpisivati jer se ne slažu s novim cjenikom usluga u javnom prijevozu, a koji je izrađen bez konzultacija sa studentima kako im je obećano.

Smatraju kako četiri kategorije prema kojima se GPP vodio kod formiranja cijena (socijalna osjetljivost, pravičnost, dostupnost i prilagodljivost) nisu poštivane jer da su se vodili pravednošću studenti ne bi plaćali tolike iznose - rekao je član studentskog zbora Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku Dalibor Tufeković: "Obećano nam je kako ćemo sjesti za stol i zajedno formirati cijene, no nas nitko nije pozvao, a cijene su ostale iste. Nije pravedno da studenti za I. zonu plaćaju kartu 120 kuna, za II. zonu 130, a za Čepin čak 200 kuna jer je istovremeno učenička karta 55 kuna, a nezaposleni plaćaju između 30 i 60 kuna. Studenti su također većinom nezaposleni ljudi, a mnogi koji rade uzdržavaju cijele svoje obitelji. Ne tražimo da nas se svrsta među učenike ili nezaposlene, ali ipak tražimo nekakvu ravnotežu." - rekao je Tufeković.

Nakon što je predstavnike studenata primio novi direktor GPP-a Mario Šapina, te preuzeo potpisanu peticiju, pravobranitelj Građevinskog fakulteta u Osijeku Stjepan Ćurćić istaknuo kako im je obećao da će ih, nakon što se upozna s problemom, za nekoliko dana pozvati na razgovor.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.