Hrvatski radio

Radio Osijek

Studijski posjet ravnatelja caritasa poplavljenim područjima

10.06.2015.

19:04

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ravnatelji i djelatnici nad/biskupijskih caritasa s područja Hrvatske biskupske konferencije tijekom studijskog posjeta u organizaciji Hrvatskog Caritasa obišli područja Požeške biskupije, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Vrhbosanske nadbiskupije u Bosni i Hercegovini stradale u prošlogodišnjim poplavama.

Skupina četrdesetak ravnatelja i ravnateljica kao i djelatnika i djelatnica nad/biskupijskih caritasa s područja Hrvatske biskupske konferencije, predvođeni predsjednikom Hrvatskog Caritasa, varaždinskim biskupom, mons. Josipom Mrzljakom, i ravnateljem Hrvatskog Caritasa, mons Fabijanom Svalinom, 10. i 11. lipnja boravi u studijskom posjetu krajevima teško pogođenim poplavom u svibnju prošle godine. Svrha je posjeta pobliže se upoznati s  konkretnim projektima pomoći na terenu koje su Caritasi Požeške biskupije, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Vrhbosanske nadbiskupije u Bosni i Hercegovini proveli nastojeći djelatno pomoći stanovnicima stradalima u poplavi, usmjeravajući u njih sredstva koja su diljem Hrvatske i inozemstva prikupljena od građana, poslovnih subjekata, udruga, župnih zajednica, hrvatskih katoličkih misija putem Caritasove mreže, kao i sredstva koja je za pomoć poplavljenim područjima namijenila Hrvatska biskupska konferencija.
Caritasovo izaslanstvo u srijedu se u Pleternici susrelo s požeškim biskupom mons. Antunom Škvorčevićem i ravnateljem Caritasa Požeške biskupije vlč. Goranom Lukićem sa suradnicima.  Ravnatelj Lukić upoznao je svoje kolegice i kolege s aktivnostima koje su provedene među 628 korisničkih obitelji na poplavljenim područjima Biskupije. Uz 4 obnovljene kuće u Pleternici, postradalim obiteljima nabavljeni su novi zamrzivači (57), hladnjaci (74), perilice za rublje (846)  i hidrofori (22), a dio sredstava upotrijebljen je za nabavu građevinskog materijala - 3756,70 m3 laminata i 2954,5 m3 pločica.  Ukupno 540 obitelji obuhvaćeno je novčanom pomoći s po 2.000 kn za pripremu proljetne sjetve. Ukupna vrijednost Caritasove pomoći stradalnicima od poplava u Požeškoj biskupiji iznosila je 2.029.523,18 kn.
U Nadbiskupskom domu u Đakovu sudionike putovanja primio je i mons. Marin Srakić,  đakovačko-osječki nadbiskup u miru, koji je izrazio zahvalnost za nesebičnu pomoć koju su stradalim stanovnicima najpogođenije nadbiskupije u Hrvatskoj uputili darovatelji putem Caritasove mreže, spremno im priskočivši u pomoć u toj za njih kritičnoj situaciji. Naglasio je kako je stradalnicima – uz neposrednu, pravodobnu i konkretnu pomoć – osobito važno bilo iskusiti da u svojoj nevolji nisu sami i osjetiti požrtvovnu pomoć nepoznatih ljudi iz svih krajeva Hrvatske, pa i onih izvan nje.
U četvrtak će predstavnici Caritasa, uz vodstvo domaćina vlč. Ivice Rebića, ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, obići poplavljena sela Županjske posavine. Razgledajući  mjesta u kojima je poplava prouzročila najviše štete i na primjerima nekoliko domaćinstava upoznat će se s projektom nabave i podjele kućanskih aparata (1026 zamrzivača i 613 štednjaka) koji je obuhvatio 1639 obitelji (vrijednosti 3.120.778,77 kn), pomoći u nabavi zimnice za podjednak broj obitelji (vrijednosti 1.806.236,70 kn) te projektom podjele ogrijeva za zimu socijalno ugroženim višečlanim obiteljima (vrijednosti 45.418 kn). Kao pomoć u obnovi obiteljskih kuća 1.841 obitelj dobila je novčanu priznanicu u vrijednosti 4.500 kn, koju su mogli zamijeniti za nabavu namještaja, građevinskog materijala i sl.
U razdoblju neposredno nakon poplave Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije prikupljenim i dobivenim sredstvima također je, u dogovoru s Ministarstvom socijalne politike i mladih tijekom nekoliko mjeseci financirao troškove prehrane 150 osoba smještenih u hostelu Borovo kao i trotjedni volonterski radni kamp u Šumanovcu u suradnji sa Studentskim katoličkim centrom (SKAC). 
Na području Županjske posavine nadbiskupijski Caritas i danas osigurava kruh osobama smještenima u kontejnerskim naseljima u Gunji, Račinovcima, Rajevu selu i Padežu, a psihološku pomoć osobama  s poplavljenih područja pruža u bračnim i obiteljskim savjetovalištima. 
Prema riječima vlč. Ivice Rebića, do kraja svibnja 2015. u projekte pomoći poplavljenima utrošeno više od 17 milijuna kuna. "Mnoge potrebe još nisu podmirene i Caritas će preostala sredstva usmjeriti ponajprije na pomoć u saniranju šteta na poljoprivrednim površinama, strojevima, stočnom fondu, peradarstvu, voćarstvu i povrtlarstvu," rekao je Rebić.
Za četvrtak popodne predviđen je posjet župi Vidovice, gdje će sudionike ovoga studijskog puta dočekati domaći župnik i ravnatelj Caritasa Vrhbosanske biskupije dr. Mirko Šimić.
Projekti pomoći poplavljenima u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Vrhbosanskoj biskupiji,  i nadalje se odnose na rekonstrukciju kuća, obnavljanje stočnog fonda, nabavu osnovnog namještaj i kućanskih aparati, nabavu plastenika i sjemena za sjetvu te psihološku i medicinsku podršku obiteljima i pojedincima. 
Hrvatski Caritas je u akciji prikupljanja pomoći poplavljenima, zahvaljujući uplatama građana, župa, poslovnih subjekata, Hrvatskih katoličkih misija, te daru biskupa Hrvatske biskupske konferencije prikupio je ukupno 20.927.268,15 kuna novčane pomoći.
Kako je istaknuo mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, novčana sredstva mogla su biti uplaćena na Hrvatski Caritas za stradalnike u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Tako je za Hrvatsku ukupno uplaćeno 8.499.157,56 kuna, za Bosnu i Hercegovinu 299.720,59 kuna, a za Srbiju 128.390,00 kuna. Sva sredstva su distriburana putem mreže Caritasa.
Predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Josip Mrzljak podsjetio je na dar Hrvatskih biskupa, koji su stradalnicima uputili novčanu pomoć u iznosu od 12.000.000,00 kuna, također preko Hrvatskog Caritasa, želeći na taj način posvjedočiti djelatnu ljubav prema bližnjima u potrebi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.