Hrvatski radio

Radio Osijek

Subotica: Potpisan ugovor o izgradnji Hrvatske kuće

13.12.2019.

18:41

Autor: Marija Petrinović

fotografije: HRT/mp

fotografije: HRT/mp

Foto: - / -

"Ovo je veliki dan, velika gesta i velika potvrda" - rekao je na svečanosti potpisivanja devedeset tisuća eura vrijednog ugovora predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov. Na redu je projektna dokumentacija, a izgradnja bi trebala biti dovršena u iduće tri godine.

U povodu obilježavanja Dana hrvatske zajednice i Dana izbora prvog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici potpisan je Ugovor o financijskoj potpori za izgradnju Hrvatske kuće i kadrovskog osnaživanja hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Novac je osigurala Vlada Republike Hrvatske, a ugovor je s predsjednicom HNV-a Jasnom Vojić, u ime predsjednika hrvatske Vlade, potpisao državni tajnik Središnje državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

„Ovo je pokazatelj jedne vidljive snažne politike Vlade RH prema hrvatskoj zajednici u Srbiji, politike koja kroz ovakve strateške projekte doista stoji iza naših Hrvata na ovom prostoru i koja na ovaj način pokazuje da im je stalo da Hrvati u Republici Srbiji očuvaju sve vrijednosti, kulturu i ono najvažnije – jezik, ali i sve druge po kojima će očuvati svoj identitet. U tom kontekstu treba najviše obratiti pažnju na one najmlađe, na djecu. Kroz sve ovo što radimo, ulažemo u mlade kako bi se kultura i sve ono što Hrvati na ovom području jesu nastavila i očuvala za buduće generacije“, rekao je državni tajnik te dodao kako se radi o nastavku jedne dobre priče koja je krenula prošle godine kupovinom zemljišta u Preradovićevoj ulici u Subotici, na kojem se planira izgraditi Hrvatska kuća koja će ujediniti sve institucije Hrvata u Vojvodini u cilju očuvanja vrijednosti te što boljeg i kvalitetnijeg rada za generacije koje dolaze.

"Ovo je veliki dan za Hrvatsko nacionalno vijeće budući da je ovom nesvakidašnjom gestom Hrvatska pokazala da zaista razumije potrebe Hrvata u Republici Srbiji. Početkom ove godine na sastanku s premijerom naglasili smo da hrvatsku zajednicu u Srbiji treba institucionalno i kadrovski ojačati. Ovom potporom i premijer i Vlada Republike Hrvatske pokazali su da su pouzdani partneri i da su ispunili sve obećano i dodijelili su 90 tisuća eura za izgradnju Hrvatske kuće i kadrovsko snaženje" - istaknula je, među ostalim, Jasna Vojnić. Da je ovo velika gesta i velika potvrda složio se i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, dodavši kako je na redu projektna dokumentacija, a izgradnja bi trebala biti dovršena u iduće tri godine.

"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.