Hrvatski radio

Radio Osijek

Suci Krušlin i Vekić privremeno udaljeni s dužnosti

31.03.2021.

11:18

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal

Foto: - / -

Državno sudbeno vijeće (DSV) privremeno je udaljilo od obavljanja dužnosti suce osječkog Županijskog suda Darka Krušlina i Zvonka Vekića protiv kojih je predsjednik tog suda pokrenuo stegovni postupak i predložio razrješenje zbog druženja sa Zdravkom Mamićem kojemu su sudili.

Predsjednik DSV-a Darko Milković izjavio je novinarima u stanci sjednice da će ti suci prvo biti privremeno udaljeni na tri mjeseca, a zatim ako u tom vremenu ne bude završen stegovni postupak, do završetka stegovnog postupka, što može najdulje potrajati godinu dana.
No, DSV pritom nije prihvatio prijedlog obrane Zdravka Mamića, koji je suce prozvao za korupciju, da u tom postupku budu zainteresirana stranka. Milković je pojasnio da se stegovni postupak vodi prema odredbama Zakona o kaznenom postupku koji ne poznaje institut zainteresirane strane pa prijedlog Mamićeve obrane nije prihvaćen.
Iz zahtjeva koji je podnio predsjednik osječkog suda, DSV je zaključio kako u ovom trenutku proizlazi, ne prejudicirajući odluku u stegovnom postupku, da postoji dovoljno elemenata za donošenje odluke o udaljenju s dužnosti, rekao je Milković.
Predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban zatražio je od DSV-a da sucima Vekiću i Krušlinu izrekne stegovnu kaznu razrješenja od sudačke dužnosti, što je nečasni otpust iz sudstva. 
Mamić je u listopadu Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je Vrbana nazvao kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen.
Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze. U međuvremenu je putem društvenih mreža pozvao suce koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći kao i u nekoliko ranijih objava da je došlo vrijeme za ''reformu pravosuđa''.
Vrhovni sud je Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu od 6,5 godina zatvora zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Zoranu Mamiću smanjio je kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.