Hrvatski radio

Radio Osijek

Sudac Krušlin upozorio Mamića: "Udaljit ću vas do kraja postupka"

04.07.2017.

13:13

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na ročištu se nije pojavio optuženi Zoran Mamić te nogometaš Eduardo da Silva koji ima nogometnih obveza u Brazilu. Rasprava je započela upozorenjem predsjednika Sudskog vijeća Darka Krušlina da će sljedeće neprimjereno ponašanje rezultirati Mamićevim izbacivanjem do završetka dokaznog postupka.

S obzirom na jučerašnje ponašanje Zdravka Mamića kojim je ometao raspravu, a zbog čega je na kraju i udaljen iz sudnice, predsjednik Sudskog vijeća Darko Krušlin odlučio je Zdravka Mamića odmah na početku ročišta upozoriti: "S obzirom na jučerašnje nedopušteno ponašanje Zdravka Mamića, predsjednik vijeća poučava Zdravka Mamića i ostale okrivljenike i stranke u postupku da su dužni pridržavati se reda u sudnici i pokoravati se nalozima suda. S obzirom da je očito kako ranija upozorenja i udaljavanja iz sudnice nisu dala rezultate, sljedeći ispad će rezultirati time da će drugooptuženi biti udaljen sa suđenja do okončanja postupka. Jeste li razumjeli?", upitao je sudac Krušlin, a Mamić samo potvrdno klimnuo glavom.

Na današnjem ročištu je svjedok Robert Uroić, predsjednik Komisije za ovjeru registracija igrača i klubova HNS-a naveo kako FIFA i HNS ne propisuju kakav sadržaj moraju imati aneksi ugovora o profesionalnom igranju, dok se kod raskida ugovora, ukoliko neka od stranaka ima potraživanja, to unosi u zapisnik o raskidu i tada se specificiraju rokovi izvršenja obveza. Ovjerom zapisnika o raskidu ugovora o profesionalnom igranju raskidaju se i aneksi ugovora, ako su ovjereni od strane Komisije HNS-a. Moguće je raskinuti i aneks koji nije ovjeren u HNS-u, nego kod javnog bilježnika, samo ako se u zapisniku o raskidu ugovora to izričito precizira, kazao je svjedok. Uroić je dodao i kako iz nije obveza sve dokumente i anekse dostavljati HNS-u na ovjeru, te kako aneksi podjele transfernog obeštećenja čine samo 10-ak posto ukupnih aneksa.

Na upit okrivljenog Damira Vrbanovića svjedok je ustvrdio kako se u zapisnicima o raskidu ugovora o profesionalnom igranju NK Dinama s Dejanom Lovrenom i Lukom Modrićem ne spominje nikakav aneks ugovora.
Na upit optužbe da pojasni raskid ugovora s Lovrenom i Modrićem, svjedok je kazao kako to znači da s osnove ugovora o profesionalnom igranju nema međusobnih potraživanja i dugovanja, što se tiče statusnih i financijskih prava igrača, poput plaća i premija.

Na današnje svjedočenje Zdravko Mamić nije imao zamjerki, no zato je prokomentirao jučerašnje punice Luke Modrića, Vesne Juraić. Iako su iz USKOKA uložili primjedbu na dio njezina iskaza, za koje tužiteljstvo tvrdi da ga je promijenila tijekom jučerašnjeg svjedočenja, Mamić je okupljenim novinarima napomenuo kako smatra da to nije istina: "Evo sad vas tu ima prisutnih 15 ako jedan od vas 15 nakon što ja vama prvog u kafiću ili dvorani za sastanke predočim iskaz iz USKOK-a koji je svjedokinja dala, ako vi pokažete jednu riječ da je suprotno na ispitivanju u sudu ja ću svakome od vas kupiti Mercedes", rekao je Mamić.

Inače, Sudsko je vijeće, pozivajući se na odluku Vrhovnog suda, danas zabranilo snimanje rasprave Hrvatskome radiju iako je ono dopušteno Hrvatskoj i drugim televizijskom kućama, dok su neki internetski portali dosad suđenje čak prenosili i uživo, što im je također danas zabranjeno.

Iduća rasprava sazvana je za 1. rujna kada će se ispitati Dejan Lovren i njegovi roditelji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.