Hrvatski radio

Radio Osijek

Suđenje Đorđu Rkmanu za ratni zločin na đakovačkom području

21.01.2019.

16:09

Autor: Radio Osijek/HINA

fotografija HRT

fotografija HRT

Foto: - / -

Čitanjem optužnice i isptivanjem prvih svjedoka na osječkom Županijskom sudu počelo je ponovljeno suđenje Đorđu Rkmanu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na đakovačkom području 1991. i 1992. godine.

Rkman je 1994. u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora, no prošle je godine uhićen na graničnom prijelazu između Srbije i BiH te izručen Hrvatskoj, a na današnjoj glavnoj raspravi je odbacio tvrdnje tužiteljstva da je počinio ovo kazneno djelo.
Optužnica ga tereti da je, s ostalim pripadnicima Teritorijalne obrane, tzv. "Šodolovačke skupine", od srpnja 1991.  do  svibnja 1992. godine, s privremeno okupiranog područja u mjestima Ada, Ernestinovo, Koprivna, Markušica, Šodolovci, Podvinje i Laslovo, u više navrata sudjelovao u napadima iz topova i minobacača na civilne objekte u Đakovu, Kešincima, Koritni, Mrzoviću, Semeljcima i Vladislavcima,  u kojima je 10 civila smrtno stradalo, dok ih je 30 ozlijeđeno.
U uvodnom govoru zamjenik osječkog županijskog državnog odvjetnika Zlatko Bučević kazao je kako će tijekom postupka dokazati da je Rkman počinio kaznena djela iz optužnice te da je tužiteljstvo pribavilo relevantne dokaze, koji potvrđuju da je okrivljenik bio zapovjednik štaba Teritorijalne obrane, u vrijeme kada su se događali topnički napadi na civilne ciljeve.
Rkmanov odvjetnik Krunoslav Vukšić u uvodnom je govoru istaknuo kako će obrana dokazati da je, u vrijeme kada se su se događali zločini iz optužnice, Rkman zbog zdravstvenih poteškoća vrlo rijetko boravio u Šodolovcima te da je bio pripadnik Civilne zaštite, a ne zapovjednik štaba Teritorijalne obrane te stoga nije imao nikakve veze s vojnim aktivnostima i napadima na civilne ciljeve.
Svjedok Jozo Kurikavčić u svom iskazu je naveo kako mu je u granatiranju sela Koritne, u rujnu 1991. poginuo otac, a na upit Rkmanovog branitelja kazao je da ne zna točno tko je ispalio granatu.
Svjedok Pavo Mijačević, kojemu su u granatiranju Kešinaca oštećene gospodarske zgrade, također je rekao da ne zna tko je ispaljivao granate, ali zna da su dolazile iz Šodolovaca ili Markušice.
Suđenje se nastavlja u utorak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.