Hrvatski radio

Radio Osijek

Suđenje paru Maksimović

17.12.2013.

14:00

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na osječkom Županijskom sudu danas je počelo suđenje bivšem predsjedniku osječko-baranjske Županijske skupštine Zlatku Maksimoviću optuženom da je primio četiri tisuće eura kako bi zaposlio rođakinju svoje supruge. Njegovoj supruzi Ani sudi se za pomaganje u tom djelu.

Uskok Maksimovića tereti da je kao predsjednik Županijske skupštine, od listopada 2009. do sredine siječnja 2011. u Osijeku, posredstvom supruge pristao za četiri tisuće eura zaposliti njezinu tetu Danijelu Tesz. Rođakinja je dobila posao na određeno vrijeme u Regionalnoj veletržnici, trgovačkom društvu u suvlasništvu Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.
Nakon što im je pročitana optužnica, Ana i Zlatko Maksimović rekli su da se ne smatraju krivim za kaznena djela protuzakonitog posredovanja i pomaganja u u tom djelu. Danijela Tesz posvjedočila je danas da se sastala s nećakinjom Anom Maksimović i njezinim suprugom Zlatkom. Oni su joj obećali pomoć, ali zatražili četiri tisuća eura. 

Nakon što je predala novac i nekoliko mjeseci čekala, Ana Maksimović joj je, kazala je Tesz, u siječnju 2011. poručila da dođe u sjedište Osječko-baranjske županije te joj je Zlatko Maksimović rekao da će kao tajnica na određeno vrijeme raditi u Regionalnoj veletržnici. Tesz je očekivala da će za predani novac dobiti stalno zaposlenje, no, kazala je, posao je prihvatila na inzistiranje Zlatka Maksimovića.
Danijela Tesz danas je u svjedočenju rekla i da ju je Maksimović odveo u ured župana Vladimira Šišljagića, koji je, kako tvrdi, direktoru veletržnice Zoranu Kovaču dao uputu da se s njom napravi ugovor o radu. Na tom radnom mjestu ostala je do ožujka 2013. godine. Istaknula je da je, nakon što je ostala bez posla i bez novca, došla je na ideju da to sve objasni utemeljitelju HDSSB-a Branimiru Glavašu te mu je napisala pismo u kojem je navela "da je sve spremno za Državno odvjetništvo".


Svjedok Vladimir Šišljagić u svom je iskazu naveo da je na spomenutom sastanku Danijeli Tesz rekao kako nema ovlasti da je zaposli te da eventualno može dobiti informaciju je li neko radno mjesto otvoreno. Ustvrdio je da joj je rekao kako je to moguće u Veletržnici, gdje postoji potreba za jednim djelatnikom, pa ako bude objavljen natječaj, o tome je može izvijestiti, s ciljem da se javi u redovni postupak. Šišljagić je kazao kako direktoru Veletržnice Zoranu Kovaču nije govorio da je zaposli, niti kao župan ima mogućnosti to reći, jer Županija u toj tvrtki ima svega 16 posto vlasničkog udjela, pa stoga nema utjecaja na zapošljavanje. Dodao je kako je za ovaj slučaj, i davanje novca okrivljenom Maksimoviću, saznao iz pisma Danijele Tesz, koje je proslijeđeno Državnom odvjetništvu.

Bračni par Maksimović danas je istalnuo kako su razumjeli optužnicu te su naglasili kako se ne osjećaju krivima. Njihovi su odvjetnici izjavili kako iskaz Danijele Tesz ne smatraju istinitim. Suđenje se nastavlja sutra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.