Hrvatski radio

Radio Osijek

Suđenje za razbijanje dvojezičnih ploča

02.07.2015.

14:23

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na vukovarskom Općinskom sudu u četvrtak je počelo suđenje Zorici Gregurić iz Zagreba, koja je 23. rujna prošle godine na zgradi vukovarske Policijske postaje razbila dvojezičnu ploču s latiničnim i ćiriličnim nazivom te postaje, a koja je ustvrdila kako je ploču razbila jer je "postavljena protuzakonito i protuustavno".

Zbog toga se i ne smatra krivom za kazneno djelo oštećenja i uništenja tuđe stvari, za koje je optužuje vukovarsko Općinsko državno odvjetništvo. "Općinsko državno odvjetništvo tereti me za kazneno djelo oštećenja tuđe imovine i stvari s posebnom kvalifikacijom da sam ploču razbila iz posebno niskih pobuda, odnosno uz snažnu odbojnost prema jeziku i pismu nacionalne manjine, što sam ja s gnušanjem odbila i kada sam u listopadu prošle godine davala iskaz u državnom odvjetništvu, a i sada na ovoj raspravi", izjavila je Gregurić novinarima nakon izlaska iz suda. Kazala je kako je jedini motiv kojim se vodila u razbijanju ploče to što je dvojezična ploča na zgradi Policijske postaje, kako je rekla, postavljena protuzakonito, protuustavno i protivno odluci Ustavnog suda od 12. kolovoza 2014. godine. "Smatram da je to bilo moje demokratsko pravo iskazivanja građanskog neposluha. Ne može netko postavljati kvalifikaciju 'iz posebno niskih pobuda', odnosno 'snažne odbojnosti prema jeziku i pismu nacionalne manjine' ako sam odmah u iskazu rekla koji su moji motivi. Ako sam predočila i odluku Ustavnog suda koja izričito u članku 3., alineja 3., kaže da se Grad Vukovar izuzima od primjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina i da se ne smiju vršiti sredstva prisile u provođenju toga zakona", rekla je. Naglasila je kako se ne može protuzakonitim smatrati nešto što je protivno i postavljeno izvan zakona. Napomenula je da je dvojezična ploča na zgradi vukovarske policije 23. rujna postavljana tri puta, jer je u dva navrata bila razbijana. "Prva ploča je razbijena u 11 sati, drugu postavljenu ploču sam ja razbila u 19 sati, a nakon toga je ponovno postavljena nova ploča. Znači, izvršna vlast je taj dan tri puta prekršila ustavnu odluku. Uz to, nije bilo niti razloga za mjere prisile koje su tada provedene nada mnom", istaknula je Gregurić.
Njezin odvjetnik Emil Mitrovski rekao je kako će se sudska rasprava nastaviti u rujnu, jer je tužiteljstvo predložilo provođenje nekih dokaza za koje obrana smatra da su irelevantni i nepotrebni. "Obrana smatra da ovdje nema kaznenog djela, bez obzira što je ploča kao takva razbijena. Mi to i ne smatramo prijepornim, već prijepornim smatramo činjenicu radi li se ili ne o kaznenom dijelu. Smatramo da kaznenog djela ovdje nema", kazao je Mitrovski.
Završetak rasprave ispred Općinskog suda čekalo je 20-ak članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.