Hrvatski radio

Radio Osijek

13:52 / 12.06.2019.

Autor: Radio Osijek / IF

Sudske prakse u rješavanju radnih sporova

Sudske prakse u rješavanju radnih sporova

Sudske prakse u rješavanju radnih sporova

Foto: - / -

Nekad je veliki problem bio broj predmeta, a danas je to neujednačenost sudske prakse u rješavanju radnih sporova. Okrugli stol prilika je za razmjenu iskustava kako bi se prevenirala neujednačena sudska praksa, ali i ukazalo na izazove s kojima se susrećemo u pravnom obrazovanju u Hrvatskoj.

"Značaj i uloga specijaliziranih županijskih sudova u rješavanju radnih sporova" tema je okrugloga stola koji se održava na Županijskom sudu u Osijeku u organizaciji Hrvatske udruge sudaca - ogranak Osijek i Pravnog fakulteta u Osijeku. 

Problem je što u nekim slučajevima, posebice kada je riječ o odlukama o materijalnim pravima radnika, imamo različitu sudsku praksu, ističe predsjednik Građanskog odjela Vrhovnog suda i Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec. Kako je često riječ o sporu male vrijednosti, Vrhovni sud nema mogućnost intervencija u takvim predmetima. Tako se događa da se neki problem iz radnog spora na jednom sudu rješava na jedan, a na drugom na drugi način.
Predviđenom izmjenom Zakona o parničnom postupku, kaže Kontrec, želi se uvesti ogledni postupak kao jedna od metoda kojom bi se pokušala prevenirati različita sudska praksa, dakle da do nje niti ne dođe. Naime, u Hrvatskoj se, tako reći, s lakoćom potpisuju kolektivni ugovori, a kada ih treba ispoštovati, pronalazi se cijeli niz razloga da se ta prava ne izvršavaju. U takvim situacijama stranke podnose tužbe, a sudovi različito ocjenjuju neke odredbe kolektivnog ugovora pa tako dolazi do toga da imamo odluku, primjerice, da je u nekoj školi nastavnik dobio božićnicu, a drugi nije. Ideja je Vrhovnoga suda, pojašnjava Damir Kontrec, da se u novom konceptu revizije omogući da se u svakom takvom predmetu može izjavljivati revizija što bi omogućilo da Vrhovni sud ostvaruje svoju ulogu, a to je ujednačavanje sudske prakse.
Kako se različita sudska praksa vrlo često očituje u radnim sporovima, organiziran je okrugli stol upravo o toj temi, na kojem sudjeluju suci s hrvatskih sudova i profesori s Pravnog fakulteta u Osijeku kako bi se ujednačila sudska praksa.
Raspravljalo se o specijalizaciji županijskih, odnosno radnih sudova i važnosti radnog sudovanja u Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.