Hrvatski radio

Radio Osijek

"Suha akvatinta" u Muzeju likovnih umjetnosti

19.12.2018.

20:52

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Riječ je o studentskoj grafičkoj mapi nastaloj kao rezultat rada studenata triju akademija: osječke Akademije za umjetnost i kulturu, zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i Umjetničke akademije u Splitu.

Projekt "Suha akvatinta" inovativna je tehnika dubokog tiska, nastala pod vodstvom profesora Stanislava Marijanovića, istaknula je studentica Ivana Škvorčević: "Bile su to radionice u kojima je profesor tehniku pod nazivom akvatinta osmislio, promovirao na tri akademije te je u konačnici napravljen izbor radova koji najbolje predstavljaju sve mogućnosti te tehnike. Studentima se nova tehnika jako sviđa, jer pruža puno mogućnosti za eksperimentiranje. Tu su kombinacije s alkoholom kao otapalom zrnaca kolofonija, a isto tako imamo i postupke s vodom. Ja sam se primjerice koristila sa zvukom, gdje sam matricu stavljala na membranu zvučnika i dobila zanimljivu formu pomoću vibracija zvukova. Ovdje su izloženi radovi dvadeset autora s tri akademije, a izložba se može pogledati do 10. siječnja 2019.". Profesor Stanislav Marijanović rekao je kako se radi o zanimljivoj i intrigantnoj tehnici. "Suha je akvatinta bitno različita od tradicionalne koja se već stoljećima koristi u dubokom tisku, umjetničkoj grafici itd. Ovdje se služimo pomičnim prahom, no radi se o važnom pomaku s kojim smo omogućili proširenje izražajnih svojstava dubokog tiska. Dobiveni su rezultati vrlo zavodljivi i efektni. Lako je studente uvesti u prvu fazu, a najteže je primijeniti svoj osobni rukopis, vladati tom tehnikom. Ovo su prvi pokušaji studenata".  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.