Hrvatski radio

Radio Osijek

„Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ potvrda je našeg rada i truda

14.03.2023.

14:27

Autor: VSŽ/Radio Osijek/TM

Župan Dekanić primio dobitnike nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“

Župan Dekanić primio dobitnike nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“

Foto: VSŽ / -

Župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić ugostio je danas dobitnike nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“, najvažnijeg priznanja za kvalitetu u hrvatskom ruralnom turizmu. U konkurenciji 161 prijavljenog kandidata iz 18 hrvatskih županija te 16 prijavitelja iz Bosne i Hercegovine, na desetoj dodjeli nagrada četiri povelje i jedno posebno priznanje stiglo je u Vukovarsko-srijemsku županiju.

U kategoriji „Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru“ zlatnu povelju osvojio je projekt Adrenalinski park Rokovci-Andrijaševci. Prva ovogodišnja županijska srebrna povelja u kategoriji „Tradicijska (ruralna) domaćinstva“ pripala je Kući za odmor „Šokačka lady“ iz Županje, dok je druga dodijeljena županjskom Šokačkom sijelu, u kategoriji „Ruralno turistički projekti“. „Stanarski susreti“ udruge Šokadija iz Babine Grede osvojili su brončanu povelju u istoj kategoriji. Posebno priznanje dodijeljeno je Muzeju pčelarstva iz Šiškovaca.

Župan Dekanić primio dobitnike nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“

Župan Dekanić primio dobitnike nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“

Foto: VSŽ / -

„Vukovarsko-srijemska županija ima velik potencijal: prirodne ljepote, kulturu i običaje te bogatu gastronomsku ponudu. Ponosimo se turističkom ponudom županije, a čak četiri povelje i jedno posebno priznanje potvrda su truda i rada naših gradova i općina, ali i poticaj dodatno razvijati postojeću turističku ponudu”, istaknuo je župan Dekanić, koji je dobitnicima čestitao na postignutom uspjehu, ali i zahvalio na promociji Županije. „Uvijek ističem koliko je velik turistički potencijal Vukovarsko-srijemska županije, a ruralni turizam svakako je, možemo reći, okosnica turizma u našoj županiji. Naravno, uvijek su potrebni investitori koji će doći kada vide potencijal i promišljanje o turističkom razvoju“, rekao je župan istaknuvši kako velik broj projekata i nagrađenih potvrđuju postojanje ideja, a uz pomoć investitora, ruralni turizam velikim će koracima ići naprijed.

Na prijamu je bila i predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ Dijana Katica, kojoj je župan čestitao na nagradi „Utjecajne hrvatske žene“, koju joj je u kategoriji Vodstvo i inovacija dodijelila Međunarodna udruga žena.

„Nama je ova godina izuzetno značajna jer slavimo 25 godina udruge „Klub članova selo”, ali i deset godina projekta „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“. Svake godine imamo velik broj prijava i izuzetno je teško odlučiti tko zaslužuje nagradu, ali drago nam je kada na terenu vidimo rast i razvoj ruralnog turizma, ne u brojčanom smislu već u smislu kvalitete i raznovrsnosti proizvoda i usluga“, rekla je Katica.  

Župan Dekanić primio dobitnike nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“

Župan Dekanić primio dobitnike nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“

Foto: VSŽ / -

Nagrade „Suncokret ruralnog turizma” priznanje je svim entuzijastima za utrošeno vrijeme, sredstva i sav trud, potvrdili su dobitnici.

„Zlatnu povelju dobili smo za Adrenalinski park Bosut koji se nalazi na obali istoimene rijeke. Lijep je to nastavak priče prošlogodišnje nagrade za turističku brodicu dr. Franjo Tuđman i zaokruživanje turističke ponude u našoj općini. Adrenalinski park izuzetno je zainteresirao ljude što potvrđuje činjenica da nas je u dvadeset radnih dana prošle godine posjetilo oko 400 ljudi“, rekao je direktor Komunalnog društva Rokovci-Andrijaševci Martin Majer.

O značaju nagrade progovorio je i predsjednik Udruge za promicanje i očuvanje kulturne baštine Babina Greda Ilija Babić. Za organizaciju Stanarskih susreta nagrađeni su brončanom poveljom. „Babina Greda polovicom prošlog stoljeća imala je oko 300 stanova, a danas ih ima samo desetak koje koristimo za navedenu manifestaciju. Cilj nam je prezentirati javnosti kako se nekada živjelo na stanovima – snaše kuhaju tradicionalna jela, mali čobani natječu se u raznim čobanskim igrama dok muškarci prezentiraju svoje vještine sa sjekirom i testerom“, rekao je dodavši kako se nada da će uspjeti zadržati postojeće stanove kako bi se tradicija nastavila prenositi na nove generacije.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.