Hrvatski radio

Radio Osijek

15:42 / 03.06.2016.

Autor: Radio Osijek - Hina

Suradnja Ministarstva poduzetništva i osječkog Sveučilišta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ugovor o suradnji i realizaciji programa postakademskog zapošljavanja i stjecanja upravljačkih sposobnosti studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera potpisali su u Osijeku ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat i rektor Željko Turkalj.

Osječko Sveučilište tako se priključilo Sveučilištima u Rijeci i Splitu, koji su već preuzeli odgovornost nositelja i poveznica suradnje između akademske zajednice i ovoga Ministarstva, a već je dogovoreno potpisivanje ovakvog sporazuma i sa zagrebačkim Sveučilištem.
Ministar Horvat istaknuo je kako je cilj sporazuma, kroz sinergiju akademske zajednice i realnog sektora, osmisliti metodologiju zapošljavanja i pripremu zapošljavanja, već u studentskim danima. Ocijenio je kako je nužna sinergija sustava srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja i realno otvorenih radnih mjesta, jer se ovakvim načinom učenike i studente, od prvog dana njihova obrazovanja priprema za potrebe realnog sektora, i kod njih se razvijaju vještine i sposobnosti da i sami jednog dana postanu poduzetnici.
Ako do te sinergije ne dođe, Zavod za zapošljavanje bit će sve veći, a ne manji. Od akademske zajednice tražimo pomoć u osmišljavanju metodologije privlačenja kvalitetnih investitora, jer ako investicije budu kvalitetne i ciljane, otvarat će ciljana radna mjesta, kazao je ministar Horvat. Najavio je kako se, u ovome trenutku, u različitim fazama pripreme u privatnom sektoru pripremaju investicije vrijedne 12,6 milijardi eura, koje potencijalno mogu otvoriti oko 7.600 radnih mjesta.
Želimo da realni sektor definira potrebe, a da akademska zajednica i sustav srednjoškolskog strukovnog obrazovanja proizvode kadrove, kakvi su potrebni tako osmišljenim investicijama, poručio je Horvat. Dodao je kako je želja Vlade do kraja godine ostvariti rast izvoza od 30 posto, pa se od akademske zajednice traži osmišljavanje metodologije održivog rasta izvoza.
Rektor Turkalj kazao je kako je ovaj sporazum bio "karika koja je nedostajala", jer će se njegovom provedbom sveučilišni programi moći bolje prilagoditi potrebama tržišta i preciznije odrediti koji su to kadrovi potrebni poslovnom okruženju. Ocijenio je kako je osječko Sveučilište spremno prilagoditi obrazovne programe zahtjevima tržišta radne snage, dodavši to ne znači da će se upisne kvote smanjivati, već je moguće da će se za neke profile zanimanja, za koje do sada nije bilo dovoljno interesa, možda morati i povećati, sukladno potrebama poslodavaca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.