Hrvatski radio

Radio Osijek

Suradnja Zajednice tehničke kulture i Državnog arhiva u Osijeku

20.07.2017.

12:43

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji Državnog arhiva i Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije, sačuvana je različita povijesna građa .

Jedna takva, predana je danas Arhivu. Riječ je o zapisima iz Domovinskog rata u Osijeku, sačuvanima u računalu iz toga vremena. Računalo je  ujedno i funkcionalno sredstvo za rad s elektroničkim zapisima o ratnim zbivanjima, točnije od listopada 1991. do svibnja 1992. godine. Računalo je  u operativnom stanju i s funkcionalnim programom za čitanje i obradu podataka iz toga razdoblja. Podatke je unosio doajen Ladislav Keler, cjeloživotno posvećen ciljevima rada Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije i dobitnik Nagrade za životno djelo "Faust Vrančić" 2010. godine.

Ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku, Dražen Kušen najavio je tom prigodom buduće planove. Naime, Zajednica tehničke kulture danas okuplja 68 udruga tehničke kulture s više od 10.000 članova. Njihovim radom  nastajali su i zapisi koji predstavljaju dio ukupne pisane baštine na području naše Županije. Te će zapise preuzeti Državni arhiv, obraditi ih te dati na uvid svima koje to zanima. Osim toga, najavljena je i mogućnost postavljanja  zajedničke izložbe o razvoju tehnike zapisivanja i pohrane podataka kao osnove za stvaranje i očuvanje zapisa u 20.stoljeću. Tehnika zapisivanja, automatske pohrane i čitanja podataka  imala je tijekom 20.stoljeća svoj razvoj, od mehaničkih preko magnetnih do optičkih zapisa. Izložba bi trebala prikazati  teoriju i praksu, uređaje, medije i zapise.

/ u tonu - Ladislav Keler i ravnatelj Državnog arhiva Dražen Kušen /

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.