Hrvatski radio

Radio Osijek

Suradnja ZOO vrtova Osijeka i Pečuha

07.07.2021.

13:27

Autor: Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Projekt mađarsko-hrvatske prekogranične suradnje "2RegionsZOOSustain" predstavljen je na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Vrijednost projekta je gotovo 300.000 eura, a provodit će se kroz sljedećih 20 mjeseci.

Na uvodnoj konferenciji osječki i pečuški Zoološki vrtovi razmijenili su iskustva o korištenju potencijala obnovljivih izvora energije i inovativnim platformama za edukaciju. Direktor osječkog Unikoma Davor Vić rekao je kao će se tijekom projekta održati brojne edukacije u osječkom ZOO vrtu, dok će kolege iz Pečuha obnoviti svoj vozni park električnim vozilima, a najznačajnija je stvar izrada elaborata o potencijalu korištenja obnovljivih izvora energije: "Elaborat bi trebao pokazati može li se drvna masa iz otpada koristiti za grijanje. Mi smo posebna ustanova po tomu što imamo nastambe za brojne životinje koje ne pripadaju ovom podneblju i jako puno zimi trošimo na grijanje. Drvnu masu bi dobili iz komunalnog otpada koji prikupljamo na našim ulicama. Ujedno bi očuvali naše odlagalište na kojemu više ne bi završavao glomazni otpad koji bi išao u obradu", rekao je Vić i dodao kako projekt uključuje nabavu drobilice za usitnjavanje drvene komponente glomaznog otpada. Osim toga uključuje i izradu studije potencijala korištenja obnovljivih izvora energije u Osječkom Zoološkom vrtu, izradu prekograničnog edukacijskog materijala za edukaciju za okoliš u predškolskom i osnovno školskom obrazovanju, instalaciju solarnih panela na terariju i akvariju Pečuškog Zoološkog vrta kao i promociju koncepta kružnog gospodarstva i korištenja obnovljivih izvora energije kroz konferencije, elektronske medije i društvene mreže.

Iz pečuškog ZOO vrta Tamas Varga napomenuo je kako se tijekom dvadeset mjeseci provedbe projekta želi podići razina znanja i kompetencija o konceptu kružnog gospodarstva ne samo u općoj populaciji nego prije svega među učiteljima i nastavnicima kao prenosiocima znanja i ideja na mlađe generacije. Pri tome će se koristiti prostori zooloških vrtova kao učionice na otvorenom: "Mi smo u pečuškom ZOO vrtu izuzetno opredijeljeni zelenom obrazovanju i edukaciji. Električna vozila omogućit će nam nultu emisiju štetnih tvari. Osim toga, zeleni ćemo otpad koristiti za prehranu životinja, a onaj koji nije za hranu slat ćemo u kompostanu. Tim ćemo projektima kroz neko vrijeme postati potpuno ekološki neutralni."

Ukupan iznos projekta je 299.992,32 eura, od čega je iz EU fondova sufinancirano 254.993,47, a ostatak od 44.998,85 eura će sufinancirati korisnici. Razdoblje provedbe projekta je od 1. rujna 2020. do 30. travnja 2022. godine

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.