Hrvatski radio

Radio Osijek

Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost lokalnog razvoja

07.10.2022.

14:18

Autor: Marija Vukasović Petrinović/ HRT

Održiv ruralni razvoj

Održiv ruralni razvoj

Foto: MVP / HRT

Skup "Dugoročna vizija za ruralna područja EU-a - prema jačim, povezanim, otpornijim i naprednijim ruralnim područjima" i panel rasprava "Holistički pristup za održivi i pravedan ruralno/urbani razvoj"  održani su u Osijeku, u prostoru Stare pekare koja je preuređena u edukativni i informativni turistički centar za mlade. Događanje je dio projekta SUSTINEO-Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost, u suradnji s europskim gospodarskim i socijalnim odborom (EGSO).


Tijekom skupa predstavljen je dokument Komisije "Dugoročna vizija za ruralna područja EU-a" i Ruralni pakt. Članovi EGSO-a predstavili su dva mišljenja: o Dugoročnoj viziji za ruralna područja EU-a i održivom razvoju ruralno-urbanih područja. Također su govorili o očekivanjima od Ruralnog pakta i ulozi EGSO-a u procesu njegove uspostave. Predsjednik Europskog saveza ruralnih zajednica (ERCA) Tom Jones predstavio je stavove svoje organizacije o provedbi Vizije za ruralna područja, te poruke Europskog ruralnog parlamenta (ERP), koji se održao u rujnu 2022. u poljskom Kielceu.

Predstavljeno je i znanstveno istraživanje provedeno u okviru projekta SUSTINEO "Utjecaj LAG-ova na održivi lokalni razvoj“.

U drugom dijelu održana je panel rasprava pod nazivom "Holistički pristup za održivi i pravedan ruralno/urbani razvoj".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.