Hrvatski radio

Radio Osijek

Suša prijeti

25.04.2020.

23:13

Autor: Renata Waldman

Suša               prijeti

Suša prijeti

Foto: - / -

Ni travanj u Slavoniji i Baranji, za sada, ne donosi prijeko potrebnu kišu. Nakon suhe i blage zime, suša se nastavila. Povrtlari već popisuju štetu, a ratari strahuju da ono što su zasijali u proljetnoj sjetvi - neće ni niknuti.

Nikad ovako rano Damir nije natapao svoje povrće. Zbog suše postavlja i dodatne cijevi.

- Praktično ćemo cijelu proizvodnju malo manju od 2 jutra imati pod vodom da bismo barem nešto proizveli. Šteta će biti sigurno i po pitanju kvalitete i po pitanju prinosa, govori Damir Lukač iz Osijeka.

Upravo bi sada voda trebala ratarima. Siju se kukuruz, suncokret i soja. U ovako teškim uvjetima presudni mogu biti i savjeti struke.

- Štete će biti svakako i na žitaricama i uljanoj repici. Ako ne bude dovoljno vlage, neće biti nalijevanja zrna. Manji će biti prinosi, naglašava Dani Varga iz Bilja.

Time u konačnici za poljoprivrednike i manja zarada. A za kupce, možda, i skuplji proizvodi.

- Sad je zbilja neophodna iduća malo jača kiša koja neće biti tu samo da pomiluje biljkicu da klije nego da zbilja počne rasti. Ako promašimo ovu kišu, bojim se, da će puno toga biti u puno većim problemima nego što dosad je, rekao je prof. dr. sc. Bojan Stipešević, Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Osijek.

A već su sada u njima voćari. Što nije "pobrao" mraz, mogla bi suša. Pa će i oni pokušati spasiti urod natapanjem.

Zbog sve češćih vremenskih ekstrema poljoprivrednici su pred sve većim izazovima. Posebice u ovakvim godinama. Kada inače zahtjevna proizvodnja postaje još zahtjevnija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.