Hrvatski radio

Radio Osijek

Susret bolesnika s reumatskim bolestima

04.03.2016.

14:24

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku je otvoren 5. regionalni susret bolesnika s kroničnim upalnim reumatskim bolestima a središnja je tema dostupnost bioloških lijekova. Pozitivan primjer je Slovenija u kojoj je dostupnost takve terapije bolja nego u niz drugih zapadnih zemalja.

Za takve je bolesnike najvažnije da dođu što prije i da ih se intenzivno liječi od početka bolesti a za najteže slučajeve koji ne odgovaraju na klasičnu terapiju, odgovor je biološka koja je u Sloveniji lako dostupna iako skupa- kaže prof.dr. Matija Tomšič iz Ljubljane.
U Hrvatskoj imamo registriranu široku paletu bioloških lijekova koji mogu koristiti kod bolesnika s upalnim reumatskim bolestima. Poteškoća je što u prvih 12 mjeseci liječenje ide na teret bolnica- ističe prof.dr.sc. Simeon Grazio iz zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice iako navodi da je u zadnjih 6 do 8 mjeseci situacija bolja i na takvoj je terapiji oko 1500 bolesnika.
Udruga Remisija, rekao je njihov predstavnik Anton Andrejić, traži i da se ti skupi lijekovi za reumatske bolesnike uvrste na liste te da ih pacijenti odmah počnu dobivati. Navodi da se i pravobraniteljica s njima složila da su diskriminirani u odnosu na ostale bolesnike koji trebaju skupe lijekove. Na čekanju je za biološku terapiju u Hrvatskoj još oko 5 tisuća osobe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.